FOLLOW US: facebook twitter

Η αγάπη & το θέατρο ενώνει τους ανθρώπους: Εξαιρετική η θεατρική παράσταση «Hubu Re» στον Πολυχώρο Αμαλιάδας για την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ

Ημερομηνία: 02-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Με σοβαρά κοινωνικά μηνύματα που αφορούν την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ και με  επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Αμαλιάδας, η παρουσίαση της διασυνοριακής παράστασης «Ο Βασιλιάς Hubu», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «CROSS THE GAP / ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΟ: Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη», που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Tonio de Nito, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Ιταλοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία, έγινε στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία, 2014 – 2020, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός εκπαιδευτικού θεατρικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λέτσε της Ιταλίας, απευθυνόμενο σε ομάδες νέων με αναπηρίες ή χωρίς, που κατοικούν στην Περιφέρεια της Απουλίας της Ιταλίας και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Η παράσταση στρέφεται γύρω από το αριστούργημα UBU RE του μόλις 16 ετών Alfred Jarry, το οποίο μετονομάζεται σε «Hubu Re» για να δώσει πρόσθετη αξία στην έννοια της αναπηρίας (που ορίζεται στην κοινή φαντασία με το γράμμα Η). Στην παράσταση που διασκεύασε και  ανέβασε η ομάδα στον Πολυχώρο στην Αμαλιάδα, ο Ubu, είναι ένας λαϊκός, άπληστος και σκληρός άνθρωπος που υποκύπτει στη συμβουλή της φιλόδοξης συζύγου που  «θέλει δικόν της τον ουρανό με τ΄άστρα, τον Παρθενώνα, την Αρχαία Ολυμπία και  τα πάντα» ,  σφάζει τη βασιλική οικογένεια  για να ανέλθει στο θρόνο.

Ξεκινάει τον πόλεμο [ με την βοήθεια και της «Αμαλίας από την Ηλεία»! ]  αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας ενώ δολοφονεί, βασανίζει και  επιβάλλει φόρους!Τελικά ο Ubu  αποδεικνύεται   δειλός όταν αναγκάζεται να αγωνιστεί με τον επιζώντα  γιό του βασιλιά.

Το έργο αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η αγάπη για το θέατρο ενώνει τους ανθρώπους παρά τις τυχόν δυσκολίες στην κίνηση και στην κατανόηση διαφορετικής γλώσσας.

hu 2

Βραβείο στην Περιφέρεια

Με την ολοκλήρωση της παράστασης πραγματοποιήθηκε η απονομή του 1ου βραβείου που απέσπασε το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Patras Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας 2019.

Το βραβείο απονεμήθηκε από την κ. Κάτια Σαγώνα, Προϊσταμένη της Μονάδας Β2 της Διαχειριστικής Αρχής και παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης.

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Κοροβέσης συνεχάρη τους συντελεστές της παράστασης και αναφέρθηκε στα πολύ ιδιαίτερα μηνύματά της που αφορούν στην κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή, χαρακτηρίζοντάς τα ως μηνύματα δυνατά, μέσα από τα οποία μπορούμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι. Παράλληλα, συνεχάρη τους μικρούς πρωταγωνιστές του Δημοτικού Σχολείου από το Ρίο Πατρών για τη συμμετοχή τους στο βίντεο που κέρδισε την πρώτη θέση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από την πολιτική της στόχευση αλλά και τις Υπηρεσίες της στηρίζει ενεργά δράσεις που αφορούν στην κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία αλλά και στη δημιουργία κουλτούρας ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το μεν βίντεο έγινε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Patras, ενώ το έργο CROSS THE GAP υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας».

hu 3

hu 4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος