FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετικά θετική η πορεία της μαθητείας στα ΕΠΑΛ – Την Κυριακή οι εξετάσεις πιστοποίησης στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 14-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Συνεχή βελτίωση και αλματώδη αποδοχή παρουσιάζει ο θεσμός του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια. Χρόνο με το χρόνο εντάσσονται όλο και περισσότερα ΕΠΑΛ, λειτουργούν τμήματα σε περισσότερες ειδικότητες ενώ αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν. Ενώ το 2016-17 συμμετείχαν 1.100 περίπου απόφοιτοι, φέτος ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 3.700. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του επισυναπτόμενου πίνακα.

Η σπουδαιότερη παράμετρος για την επιτυχία του θεσμού είναι η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ, που έχουν κάνει τη μαθητεία δική τους υπόθεση. Και βέβαια η εμπλοκή όλο και περισσότερων ιδιωτικών επιχειρήσεων, που ξεπερνούν σταδιακά την αρχική καχυποψία που υπήρχε σε ορισμένους εργοδότες. Για το τρέχον σχολικό έτος, οι θέσεις μαθητείας είναι κατά 52% (1.944 θέσεις) στον δημόσιο τομέα και κατά 48% (1.762 θέσεις) στον ιδιωτικό.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων πραγματοποιήθηκε στα ΕΠΑΛ το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, ένα βοηθητικό πρόγραμμα διάρκειας 35 ωρών, δωρεάν για τους μαθητές

Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή 17-02-2019, με τη συμμετοχή 1624 αποφοίτων και για πρώτη φορά θα υπάρχει εξεταστικό κέντρο στην Ηλεία, στους χώρους του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Παιδείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος