FOLLOW US: facebook twitter

«Άφαντος» ο εξοπλισμός του συνεδριακού στο Μουσείο Πύργου!

Ημερομηνία: 12-05-2016 | Συντάκτης:

mouseio-pyrgou «Υποχρέωση να τον εντοπίσουμε ή να βρούμε τους υπεύθυνους για την απώλεια του» δήλωσε ο πρ. Υπουργός Κώστας Τζαβάρας

  • Εκκρεμεί χρόνια, η παράδοση της αίθουσας που ανήκει στο Δήμο

«Φτερά» έχει κάνει, ο εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, του μικρού συνεδριακού κέντρου που έχει διαμορφωθεί στο επίπεδο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, το οποίο βάσει της συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού- κατά την παραχώρηση της Δημοτικής Αγοράς-  ανήκει στο Δήμο Πύργου!

Η περίεργη εξαφάνιση του πανάκριβου και υπερσύγχρονου εξοπλισμού, διαπιστώθηκε πριν τρία χρόνια, στη διάρκεια της προετοιμασίας των εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, τον Ιούλιο του 2013, και μέχρι σήμερα, παρέμενε κρυφή και οι διαδικασίες αναζήτησης του, άκαρπες.

Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων που θα χειριζόταν αποκλειστικά ο Δήμος Πύργου, 500 τ.μ. στο ισόγειο της Δημοτικής Αγοράς, στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Πετραλιά, με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Πετραλιά, διαθέτει φουαγιέ, αναψυκτήριο και τουαλέτες. Μάλιστα, η παράδοση- παραλαβή του έργου αποκατάστασης και μετατροπής της Δημοτικής Αγοράς Πύργου σε Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε το 2006 και υπήρχε σε εκκρεμότητα η παράδοση της αίθουσας στο Δήμο καθώς η μελέτη για την επίπλωση και το λοιπό εξοπλισμό της ολοκληρώθηκε το 2008 και λίγους μήνες αργότερα παρελήφθησαν…

Σήμερα ωστόσο, η αίθουσα «κόσμημα» του Δήμου, είναι «γυμνή» και ο εξοπλισμός που αποτελούνταν από εποπτικά μέσα, μικροφωνική εγκατάσταση, προτζέκτορα, θεατρικά καθίσματα- πολυθρόνες, φωτισμός και ότι άλλο απαιτεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, παραμένουν εξαφανισμένα ενώ ο χώρος παρότι είναι ολοκληρωμένος, ακόμα δεν έχει παραδοθεί στο Δήμο Πύργου. (Προσπάθειες για αυτό, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της δημοτικής αρχής Πύργου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας).

tzavaras

Αναζητείται από το 2013

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε, ότι ο εξοπλισμός έχει «πετάξει», το 2013, σχετική έρευνα ξεκίνησε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στην «Πρωινή» επισήμανε ότι είχε ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος με το θέμα του μικρού συνεδριακού και πως όπως είχε πληροφορηθεί, υπήρχε εξοπλισμός ο οποίος όσο και να αναζητήθηκε δε βρέθηκε.

«Όταν ως υπουργός Πολιτισμού, πήρα την πρωτοβουλία να επισπεύσω τις διαδικασίες για να τεθεί σε λειτουργία στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, με τη βοήθεια της τότε Γ.Γ. ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη, της τότε Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και σημερινής Γ.Γ. ΥΠΠΟ Μαρίας Βλαζάκη, της προϊσταμένης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας Ανίτας Κουμούση και της τότε προϊσταμένης της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Γεωργίας Χαντζή, της προϊσταμένης της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας Ολυμπίας Βικάτου- που είχε και την τεκμηρίωση για μια σειρά εκθεμάτων του Μουσείου- συστήσαμε μια επιτροπή και παράλληλα με την επίσπευση του διαγωνισμού για την προμήθεια των προθηκών μέσω ΕΣΠΑ, φτάσαμε στο σημείο να εγκαταστήσουμε τα εκθέματα και να γίνουν όλες οι εργασίες ξεπερνώντας τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν (προβλήματα συνεννόησης διαφόρων υπηρεσιών), καταφέραμε να ανοίξουμε την α’ πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου τον Ιούλιο του 2013. Τότε διαπιστώσαμε ότι η αίθουσα του μικρού συνεδριακού ήταν άδεια».

Ο κ. Τζαβάρας αμέσως, προσπάθησε όπως είπε, να βρει άκρη για το τι έγινε με τον εξοπλισμό καθώς όταν έγιναν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου, δεν υπήρχε τίποτα! «Βέβαια σε συζητήσεις που είχα με την τότε Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη, με διαβεβαίωσε ότι όλα τα στοιχεία του εξοπλισμού υπήρχαν και πως πρέπει να αναζητηθούν».

Ανάλογη πρωτοβουλία αναζήτησης και εξακρίβωσης του τι έχει συμβεί, έχει αναλάβει και τώρα, ο Ηλείος βουλευτής, στο πλαίσιο ίδρυσης του Ομίλου Φίλων Μουσείου Πύργου. «Στο πλαίσιο της ιδρυτικής συνέλευσης που πραγματοποιήσαμε μαζί με πολίτες, πριν τρείς μήνες, συζητήσαμε το θέμα αυτό και πολλά από τα μέλη του υπό ίδρυση Ομίλου, ανέφεραν ότι είχαν δει, και τα καθίσματα και τον εξοπλισμό, κατά την παράδοση- παραλαβή του έργου της Δημοτικής Αγοράς. Επικοινώνησα με την κ. Μενδώνη, η οποία, μετά από έρευνα που έκανε, με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ο εξοπλισμός και έχει παραδοθεί και πως θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με την ανάδοχο εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο μετατροπής. Μάλιστα, ως επιβλέπον μηχανικό του έργου, η εταιρεία είχε ορίσει τον Πολιτικό Μηχανικό από τον Πύργο κ. Κώστα Βασιλάρα. Θεωρώ ότι ο κ. Βασιλάρας, πρέπει να γνωρίζει τα σχετικά με το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής που πρέπει να έχει συνταχθεί και στο οποίο πρέπει να αναφέρονται όλα τα στοιχεία του εξοπλισμού, που στα πλαίσια της εργολαβίας η ανάδοχος εταιρεία είχε τη συμβατική υποχρέωση να προμηθεύσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την άρτια λειτουργία του μικρού συνεδριακού. Θεωρώ λοιπόν, πως έχουμε όλοι υποχρέωση να συμβάλουμε στην εξακρίβωση της αλήθειας πάνω στα ζητήματα αυτά και να εντοπίσουμε είτε αυτούσιο τον εξοπλισμό που σήμερα λείπει είτε εκείνους που ευθύνονται για την απώλεια του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος