FOLLOW US: facebook twitter

Ευρεία σύσκεψη για τον λόφο του Επαρχείου-Εξετάζονται πιθανές λύσεις μετά την αίτηση διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο

Ημερομηνία: 16-03-2022 | Συντάκτης:

-Εξετάζονται πιθανές λύσεις από δήμο, Περιφέρεια και Διαχειριστική Αρχή μετά την αίτηση διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η πορεία της ανάπλασης τoυ λόφου του Επαρχείου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Αργυρόπουλου και της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Άλκηστης Σταθοπούλου.

Ο ανάδοχος κατέθεσε αίτηση διακοπής εργασιών, καθώς εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών φαίνεται πως έχει μεταβάλει άρδην τα δεδομένα, με συνέπεια να μην κρίνεται εφικτή η εκτέλεση του έργου παρότι η έκπτωση που είχε δοθεί ήταν λογική και ρεαλιστική (32%). Σύμφωνα με πηγές του κατασκευαστικού κλάδου, το κόστος έχει ανέβει κατά 200 με 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο δήμος Πύργου υποδέχθηκε αρχικά με απορία και έκπληξη την αίτηση διακοπής των εργασιών, καθώς πρόσφατα καταβλήθηκαν χρήματα από τα οφειλόμενα στον ανάδοχο, ωστόσο πλέον εξετάζει όλες τις λύσεις για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου, καθώς τα οικονομικά δεδομένα της σύμβασης δεν αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα.

Εφόσον τελικά δεν βρεθεί λύση με τον σημερινό ανάδοχο, θα κληθούν οι επόμενοι μειοδότες, όμως οι πληροφορίες της Πρωινής κάνουν λόγο για απροθυμία ανάληψης του έργου λόγω του υψηλού κόστους, και για αυτό στη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν όλες οι λύσεις επί τάπητος. Επί του παρόντος, πάντως, επιδίωξη του δήμου να ολοκληρώσει το έργο με τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να αποφύγει μεταφορά του έργου στο επόμενο.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το πρόβλημα εκτέλεσης έργων είναι πλέον έντονο σε όλους τους δήμους της χώρας και έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, αφού ακόμα και σχετικά χαμηλές εκπτώσεις δεν εγγυώνται την ολοκλήρωση του έργου.

«Δυστυχώς η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει τινάξει στον αέρα τα δημόσια έργα στη χώρα, ειδικά όσα είχαν συμβασιοποιηθεί με υψηλή έκπτωση. Πλέον, όμως, ακόμα και εκπτώσεις σχετικά χαμηλότερες δεν διασφαλίζουν την ολοκλήρωση του έργου. Καλή είναι η κριτική που ασκείται, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναιότερη αναθεώρηση των τιμών, ώστε να συνεχιστούν τα έργα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, ο ανάδοχος πληρώθηκε πρόσφατα, ωστόσο κατέθεσε αίτηση διακοπής εργασιών. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την περιφέρεια για να βρούμε τη βέλτιστη λύση», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος