FOLLOW US: facebook twitter

Εβδομάδα αποφάσεων για τα ΑΕΙ της Ηλείας – Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 25/02 η Σύγκλητος, σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ημερομηνία: 22-02-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
-«Κόκκινες γραμμές» από Φαρμάκη, προς αναδίπλωση το Παν/μιο Πατρών
-Ικανοποίηση από Ζαφειροπούλου για την ενίσχυση της Μουσειολογίας

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων και αποφάσεων θα είναι η τρέχουσα για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, καθώς η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών όρισε για την προσεχή Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Η ημερήσια διάταξη των θεμάτων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ωστόσο εκτιμάται πως θα τεθεί προς συζήτηση το πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ιδρύματος, με το οποίο η Ηλεία μένει εκτός του ακαδημαϊκού χάρτη, και αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Τη δεδομένη στιγμή, καμία πρόβλεψη για τις αποφάσεις δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, καθώς στη Σύγκλητο της περασμένης εβδομάδας το Πανεπιστήμιο έδειξε πως αναδιπλώνεται, μετά το σαφές μήνυμα του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη ότι η στήριξη  από την περιφέρεια αφορά ένα ίδρυμα εξακτινωμένο και όχι συγκεντρωτικό και μετά την έντονη αντίδραση των Αρχών και των φορέων της Ηλείας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα την περασμένη Παρασκευή, δόθηκαν 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού και δύο θέσεις μελών ΔΕΠ για το Τμήμα Μουσειολογίας, καθώς και θέσεις έκτακτου προσωπικού και μελών ΔΕΠ σε Τμήματα του Πανεπιστημίου για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα για τους σπουδαστές των πρώην ΤΕΙ και να μπορέσουν να αποφοιτήσουν ομαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, μεθαύριο θα συνεδριάσει η Κοσμητεία Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών, στην οποία υπάγεται η Μουσειολογία, για να προκηρύξει τις δύο θέσεις μόνιμων καθηγητών και να δρομολογήσει την απρόσκοπτη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.

Η πρόεδρος του τμήματος, Αναστασία Ζαφειροπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς το τμήμα θα ενισχυθεί και θα διευκολυνθούν οι σπουδαστές στην παρακολούθηση των μαθημάτων. «Υπήρξε αίσια κατάληξη για τα μαθήματα του εξαμήνου, ενώ είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι στο τμήμα δόθηκαν δύο θέσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ για το τμήμα της Μουσειολογίας», ανέφερε.

Με «κόκκινες γραμμές» το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με οριοθετημένες τις «κόκκινες γραμμές» από τον Νεκτάριο Φαρμάκη συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι (3:30μ.μ.) το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο περιφερειάρχης διεμήνυσε εκ νέου στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, πως η αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών συμβάλλει στηνανάπτυξη του Πανεπιστημίου κα πως η αναστροφή αυτής της πορείας ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας και δεν είναι διασφαλίζει πιο επιτυχημένη πορεία στο μέλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνονται μεγαλώνουν τις αποστάσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών. «Η Δυτική Ελλάδα θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον όταν αποδείξει πως η διάχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της αριστείας είναι τόσο μεγάλη που φτάνει σε όλες τις γωνιές της. Οποιοσδήποτε εξορθολογισμός διά της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε τις τοπικές κοινωνίες. Ο υδροκεφαλισμός δεν συνιστά πρόοδο, αλλά υποχώρηση. Η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών περνάει μέσα από την εξακτίνωση και τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Τμημάτων»,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί ως τώρα, η Περιφέρεια έχει διαθέσει το ποσό των 17,5 εκατ.ευρώ και αναμένεται να φτάσουν στα 22.

«Τα κονδύλια αυτά ανήκουν στους πολίτες του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας. Οι κοινωνίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων επενδύουν ένα σεβαστό ποσό στο Πανεπιστήμιο, υπερδιπλάσιο του ποσού που το κεντρικό κράτος προσφέρει ως τακτική επιχορήγηση,  η οποία ανέρχεται στα 7,3 εκατ. ευρώ περίπου», σημείωσε ο κ.Φαρμάκης.

Χαμηλοί τόνοι από Μπούρα

Από την πλευρά του ο κ. Μπούρας κρατά χαμηλούς τόνους και υπογραμμίζει πως η Σύγκλητος θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η προχθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν προϊδεάζει για ριζική μεταστροφή από το πόρισμα της Επιτροπής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένα από τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία συνέταξε  Επιτροπή τον σχεδιασμό, είναι και η «Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μίας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια», καθώς και «να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως «όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο».

Σερί συναντήσεων από Αντωνακόπουλο

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης είχε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, προκειμένου να χαραχθεί κοινή πορεία δράσεων και διεκδικήσεων της παραμονής των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης και το πολύ ευχάριστο είναι ότι συμμετέχουν όλοι, χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην ομόφωνη απόφαση που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κλείσουμε την πόλη και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι καμία σκέψη για κλείσιμο Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν επιτρέπεται στον Πύργο» και ακόμα δήλωσε ότι “Επιπλέον συνεχίζουμε τον αγώνα όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Πύργο. Επιμένουμε να ανοίξει Σχολή ΤΕΦΑΑ, επιμένουμε να πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα οι σπουδαστές στη Μουσειολογία και να βρεθεί οπωσδήποτε τρόπος να ενισχυθεί η γραμματεία με δύο υπαλλήλους.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ