FOLLOW US: facebook twitter

Ευτυχώς χωρίς φυτοπροστατευτικά προβλήματα προς ώρας το βαμβάκι

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Συστάσεις προς τους παραγωγούς από την ΔΑΟΚ Ηλείας για την βαμβακοκαλλιέργεια και τους εχθρούς που απειλούν το προϊόν

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ, στις  16 Ιουλίου 2021 αναρτήθηκαν οι φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpaarmigera) και του

ρόδινου σκουληκιού (Pectinophoragossypiella) αλλά και της καλλιεργητικής εξέλιξης του βαμβακιού.

Από την παρακολούθηση στις όψιμες σπορές  βαμβακοκαλλιέργειες  αναφέρεται ότι βρίσκονται στο στάδιο των χτενιών και πέρα από την οψίμηση, εμφανίζουν καλή βλαστική και φυσιολογική εξέλιξη.  Δεν διαπιστώθηκαν φυτοπροστατευτικά προβλήματα από αλευρώδη, τζιτζικάκια, αφίδες, λύγκο κ.α. εχθρούς. Διαπιστώθηκε μόνο η παρουσία φυσικών εχθρών.

Για να συνεχίσει να υπάρχει η καλή αυτή εικόνα συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.

Στην παρούσα βλαστική περίοδο, η εγκατάσταση και η διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, καθώς και των άλλων εχθρών του βαμβακιού.

Συστήνεται  επίσης η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 3 – 4 μέρες). Για το πράσινο σκουλήκι:συνιστάται να προβαίνουν οι βαμβακοκαλλιεργητές σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 6 έως 8 νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά τυχαία επιλεγμένα ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής.

Για το ρόδινο σκουλήκι: Συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (μορφής ροζέτας), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος