FOLLOW US: facebook twitter

Ευτυχώς ήταν μόνο άσκηση: Δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι Αρχές για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό στο Γ.Ν. Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Μπορεί να ευχόμαστε τα σενάρια των ασκήσεων αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και αναγκών, να μένουν ως απλά σενάρια στη ζωή μας, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τον σημαντικό βαθμό ετοιμότητας που επιδεικνύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τέτοιες περιπτώσεις.  Η άσκηση αντιμετώπισης μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε θεωρητικά την περιοχή της Αμαλιάδας, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, μόνο μακριά από την πραγματικότητα δεν είναι. Ιδιαίτερα όταν έχουμε πρόσφατο – ευτυχώς χωρίς συνέπειες των ισχυρό σεισμό των 6,6R στο Ιόνιο…

Όλα κύλησαν ομαλά και βάσει των προβλεπόμενων από τα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ακόμα και η απρόβλεπτη βροχή που προσέθεσε ένα βαθμό δυσκολίας αντιμετωπίστηκε απροβλημάτιστα από όλους. Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νικόλαος Παπαευσταθίου που παρακολούθησε την άσκηση, επισήμανε πως αυτή ήταν η 76η σε πανελλαδικό επίπεδο. «Ήταν μια άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού και μερικής εκκένωσης του νοσοκομείου, σε ένα σενάριο που προέβλεπε σεισμό. Ο στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να εφαρμόσουμε στην πράξη τα σχέδια που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα οποία προβλέπουν συγκεκριμένες ενέργειες και λειτουργίες του προσωπικού, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως ΕΚΕΠΥ είναι να μπορέσει το προσωπικό να λειτουργήσει όπως ακριβώς περιγράφεται στα σχέδια, ο καθένας να λειτουργήσει ως κρίκος μιας αλυσίδας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους του και διασώστες άλλων υπηρεσιών όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία κλπ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την πιο γρήγορη επέμβαση με ασφάλεια και να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες από ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός». Ο κ. Παπαευσταθίου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της απόδοσης των εμπλεκομένων στην άσκηση, δήλωσε ικανοποιημένος. «Μάλιστα επειδή ακριβώς η βροχή ήρθε ξαφνικά, δεν επηρέασε καθόλου το προσωπικό που τα εφάρμοσαν με υποδειγματικό τρόπο. Θα ήθελα να επισημάνω είναι η άριστη επέμβαση των υπόλοιπων υπηρεσιών, τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Αστυνομίας, του Στρατού και του ΕΚΑΒ, που τονίζω και πάλι πως σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης όλοι αυτοί οι φορείς οφείλουμε να λειτουργήσουμε μαζί έτσι ώστε να έχουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εφαρμόσουν όσα χρειάζονταν όταν έπρεπε».

Ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας για την ανταπόκρισή του και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας που έδειξε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. «Είμαστε σε μια περιοχή που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, επομένως ο βαθμός ετοιμότητας χρειάζεται να είναι αυξημένος, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια σε τέτοιες συνθήκες.

Ο διοικητής του Γ.Ν. Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας από την πλευρά του τόνισε πως η άσκηση έγινε σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, το υπουργείο Υγείας καθώς επίσης με το Στρατό, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. «Ήταν μια άσκηση για το πως θα λειτουργήσουμε απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκτέλεσαν υποδειγματικά το σενάριο και τους αξίζουν συγχαρητήρια… Φυσικά άλλο το υποτιθέμενο και άλλο το πραγματικό. Επειδή όλα αυτά γίνονται για να υπάρχει η κατάλληλη προεργασία, αν συμβεί κάτι το οποίο απευχόμαστε θα λειτουργήσουμε πάλι υποδειγματικά», τόνισε.

Ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος, σημείωσε πως το σενάριο περιλάμβανε για την Πυροσβεστική, ένα εγκλωβισμό σε ανελκυστήρα, πυρκαγιά στο χώρο των μαγειρείων και δύο απεγκλωβισμούς από την ταράτσα και εσωτερικό χώρο. Με κλιμακοφόρο και φορητή κλίμακα έγιναν οι απεγκλωβισμοί, η κατάσβεση της πυρκαγιάς με το συνήθη τρόπο. «Η άσκηση νομίζω πως στέφθηκε γενικότερα με επιτυχία. Εμείς λειτουργήσαμε επικουρικά, καθώς πρόκειται για άσκηση του νοσοκομείου. Είναι καλό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις συνεργασίας φορέων ώστε σε περίπτωση σεισμού – όπως προέβλεπε το σενάριο – να ξέρουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε όλοι» σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος