FOLLOW US: facebook twitter

Eurogroup: Ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Έκλεισε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο σημερινό Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης  δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί τμηματικά.

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέπεμψαν θετικά μηνύματα για το ελληνικό ζήτημα και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που έληξε σε πολύ καλό κλίμα.

Συμφωνήθηκε τα 5,7 δισ. ευρώ να δοθούν μόλις τελειώσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα μέχρι τις 7 ή 8 Φεβρουαρίου (μένουν περίπου 15 επί συνόλου 110) και 1 δισ. την άνοιξη, εάν υπάρξει πρόοδος στα ληξιπρόθεσμα και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» την Παρασκευή, των εκταμιεύσεων θα προηγηθεί έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το 80% των χρημάτων που μας έχει ήδη δώσει ο ESM έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία μειώνοντας την καθαρή αξία από το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη σημερινή συνεδρίαση προήδρευσε για πρώτη φορά ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο -διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ- που προσερχόμενος δήλωσε αισιόδοξος για σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα. Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές. Το πιο σημαντικό είναι να έχει η ελληνική κυβέρνηση την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον.

Νωρίτερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν με τον Μάριο Ντράγκι συνάντηση στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Προσχέδιο Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο μεταξύ, το Bloomberg μετέδωσε ότι περιήλθε στη γνώση του ένα προσχέδιο της ανάλυσης της Βιωσιμότητας Χρέους από την Κομισιόν εν αναμονή της δημοσίευσής της.

Η επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά θα επιτραπεί από τον «κατάλληλο συνδυασμό μέτρων για τη διαχείριση του χρέους, παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάρητος για κεφάλαιο και τόκους, με πρόσθετη χρήση των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA».

Ειδικότερα, το πρακτορείο γράφει ότι η ανάλυση καταγράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Η βιωσιμότητα του χρέους και επομένως η χρεία για πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να συναχθεί κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη σειρά αρνητικών εξελίξεων.

• Υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες.

• Επίσης, υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη που σχετίζονται με τη γήρανση πληθυσμό και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.

• Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ανάλυσης που δημοσιεύει το Bloomberg, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 181,1% το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και το 96,4% το 2060.

• Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) προβλέπεται να ανέλθουν στο 16,7% του ΑΕΠ, πριν αποκλιμακωθούν σημαντικά στο 7,5% το 2021. Ο λόγος του GFN προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται κατόπιν, φθάνοντας το 23% το 2055 και μειούμενος στο 21,9% μέχρι το 2060.

• Η πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισεκ. ευρώ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με τα 3,3 δισεκ. να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,9 δισεκ. στην δημιουργία αποθεματικού, ενώ 0,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών προς εγχώριους προμηθευτές υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων στόχων.

• Το εναπομένον ποσόν του ενός δισεκ. ευρώ δύναται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά τον Απρίλιο, υπό τον όρο θετικής έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

• Το σύνολο των 18,4 δισεκ. ευρώ επίσημης χρηματοδότησης μέχρι την λήξη του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αποθεματικού 10,2 δισεκ. ευρώ βάσει των πρόσφατων στοιχείων.

• Η ρευστότητα των 10,2 δισεκ. θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών μετά την λήξη του προγράμματος.

Πηγή: Efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος