FOLLOW US: facebook twitter

EURO 2020: H ώρα της στέψης

Ημερομηνία: 10-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Την Κυριακή στις 10μ.μ. ο τελικός στο «Γουέμπλεϊ» ανάμεσα σε Αγγλία και Ιταλία

Αγγλία και Ιταλία ερίζουν το βράδυ της Κυριακής (ώρα έναρξης 10μ.μ.)  στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου για το τρόπαιο του Euro 2020.

Η Αγγλία «ξόρκισε την κατάρα» των αποκλεισμών στους τέσσερις προηγούμενους ημιτελικούς μεγάλων διοργανώσεων (Μουντιάλ 1990 και 2018, Ευρωπαϊκά του 1968 και 1996) και για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια προκρίθηκε σε τελικό κορυφαίου τουρνουά. Το 1966 είχε  κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ούσα η διοργανώτρια χώρα.

Όσο για την Ιταλία πέρασαν 53 ολόκληρα χρόνια (1968) από τότε που κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό της μέχρι στιγμής, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Τότε στη Ρώμη, τώρα στο «Γουέμπλεϊ», η «Σκουάντρα Αντζούρα» έχει την ευκαιρία να βάλει στην τροπαιοθήκη της την δεύτερη βαρύτιμη κούπα.

Οι δύο ομάδες δικαίως έφτασαν στον τελικό. Με όπλο την συμπαγή άμυνά τους (η Αγγλία έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ στην διοργάνωση και η Ιταλία τρία), υπερκέρασαν κάθε εμπόδιο και το βράδυ της Κυριακής αναμένεται μια συναρπαστική μάχη, που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Κέιν, Στέρλινγκ, Σάκα από τη μια, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε, Κιέζα από την άλλη, τα αστέρια στην επιθετική γραμμή των δύο ομάδων. 12-3 σε 6 αγώνες είναι ο συντελεστής τερμάτων της πολύ παραγωγικής Ιταλίας και 9-1 για τους Άγγλους. Για την «Σκουάντρα Αντζούρα», από δύο γκολ έχουν πετύχει Ινσίνιε, Ιμόμπιλε, Κιέζα, Λοκατέλι και Πεσίνα, ενώ για τα «λιοντάρια» ο Χάρι Κέιν είναι πρώτος σκόρερ με 4 γκολ.

Διαιτητής του τελικού ορίστηκε ο Μπιόρν Κάιπερς. Ο Ολλανδός ρέφερι έχει σφυρίξει τέσσερις τελικούς κύριων διοργανώσεων της UEFA και συγκεκριμένα δύο τελικούς Europa League (2013, 2018) έναν Champions League (2014) και ένα ευρωπαϊκό Super Cup (2011). Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Σάντερ φαν Ρέκελ και Έρβιν Ζίνστρα, ενώ τέταρτος θα είναι ο Ισπανός, Χουάν Κάρλος Ντελ Θέρο. Στο VAR ορίστηκε ο Γερμανός Μπαστιάν Ντάνκερτ.

Το EURO των ρεκόρ

Το Euro 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η διοργάνωση των πολλών ρεκόρ! Συνολικά τα γκολ ανέρχονται μέχρι τώρα σε 140 σε 50 αγώνες. Το 2016 είχαν σημειωθεί 109 γκολ σε 51 παιχνίδια. Βέβαια, από την προηγούμενη διοργάνωση αυξήθηκαν οι ομάδες που παίρνουν μέρος στην τελική φάση από 16 σε 24, κάτι που σημαίνει 20 παιχνίδια περισσότερα. Ο μέσος όρος των γκολ ανά αγώνα είναι 2,80, που πλησιάζει τον μέσο όρο του Euro του 2004, που ήταν 2,74.

Είναι επίσης το Euro με τα περισσότερα αυτογκόλ, δέκα  τον αριθμό, ενώ μέχρι τη σέντρα αυτού του Euro είχαν σημειωθεί σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης 19 αυτογκόλ!

Επιπλέον, συνολικά έχουν υποδειχθεί 17 πέναλτι ως τώρα, από τα οποία τα 8 ήταν άστοχα, άρα ποσοστό ευστοχίας 53%. Σε όλη την ιστορία του Euro έχουν υποδειχθεί 89 πέναλτι, από τα οποία προέκυψαν γκολ στα 61.

Και το γκολ από τη μεγαλύτερη απόσταση σημειώθηκε στη φετινή διοργάνωση. Είναι, φυσικά, αυτό που σημείωσε ο Πάτρικ Σικ στην αναμέτρηση Τσεχία- Σκωτία. Ο 25χρονος επιθετικός της Λεβερκούζεν σκόραρε σχεδόν ένα μέτρο κάτω από τη μεσαία γραμμή, από απόσταση 45 μέτρων και 44 εκατοστών για την ακρίβεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος