FOLLOW US: facebook twitter

Ευγενία Χριστοπούλου: Η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

Ημερομηνία: 02-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

Παγκόσμιες απειλές θεωρούνται κάποιες ασθένειες –επιδημίες  που οδηγούν στον θάνατο  χιλιάδες ανθρώπους και  προκαλούν διεθνή συναγερμό. Την  μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή βιώνει όλος ο πλανήτης το χρονικό διάστημα που διανύουμε,  με την ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοϊού (Covid-19).

Απαιτείται οι ηγεσίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να αναλάβουν έγκαιρη πρωτοβουλία, με αποφασιστικότητα και ουσιαστική συνεργασία.

Μια στρατηγική που να περιλαμβάνει  ένα πλαίσιο προληπτικών δράσεων, με όλους τους πιθανούς τρόπους που  εξελίσσονται στα διάφορα μέρη του κόσμου. Κάποια σημαντικά μέτρα είναι τα εξής:

  • επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας.
  • πρόληψη ή  μείωση των πιθανών επιπτώσεων.
  • βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών υγείας, πολιτικής προστασίας και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών.
  • ενίσχυση της ετοιμότητας και κάλυψη διαφόρων αναγκών.
  • συνεργασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,
  • χρηματοδότηση στην ερευνητική κοινότητα για την εξεύρεση φαρμάκων καθώς και για την κατανόηση και ανάλυση του φαινομένου.
  • η βιομηχανία  μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά λαμβάνοντας  υπόψη της τους κινδύνους και να σχεδιάσει με πιο ασφαλή τρόπο την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να προωθούν την κοινωνική ενημερότητα  σε συνεχόμενη βάση με στόχο την δημιουργία μιας γενικής συνείδησης στον τομέα της πρόληψης που απαιτεί σε μεγάλο βαθμό την συμμετοχή και αντίληψη της κοινωνίας.

Τα σύνορα των κρατών μπορεί να έκλεισαν αλλά το πρόβλημα που βιώνει όλη η ανθρωπότητα είναι κοινό. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να στοχεύσουμε στην καταπολέμηση αυτού του ιού, ώστε σύντομα να αποτελεί παρελθόν και έναν εφιάλτη που βιώσαμε όλοι…

Ευγενία Χριστοπούλου

Στρατιωτικός,msc Στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων σε Εθνικό και Διεθνές περιβάλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος