FOLLOW US: facebook twitter

Ευγενία Νικολοπούλου: Η «Κεκλεισμένη Πύλη»

Ημερομηνία: 16-08-2020 | Συντάκτης:

Το δόγμα της Θεοτόκου βρίσκεται στην καρδιά της Ορθόδοξης πίστης και αποτελεί τη χρυσή στιγμή της Ορθόδοξης Χριστολογίας. Ο όρος «Θεοτόκος» που δόθηκε από την Εκκλησία στο σεπτό πρόσωπο της Μητέρας του Χριστού, συνοψίζει άριστα το δόγμα της Χριστολογικής πίστης. Η Παναγία δεν υπήρξε μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά Μητέρα του Λόγου του Θεού. Από αυτή γεννήθηκε ο Υιός του Θεού. Δεν προήλθε ως «Θεοφόρος άνθρωπος» αλλά ως «Θεός ενανθρωπήσας και σεσαρκωμένος».

Το μυστήριο της Παρθένου, στο οποίο αναφέρεται ο προφητικός λόγος της Παλαιάς Διαθήκης, χάρισε δόξα άφθιτη στο πρόσωπο της περίσεμνης κόρης, που κατά πολύ ξεπέρασε την άυλη δόξα των Αγγέλων. Το «μητροπάρθενο κλέος» της τιμιωτέρας των Χερουβείμ, ψάλλει με θριαμβικό τόνο η Εκκλησία. Την ανυμνεί ως «Παναγίαν», «Κεχαριστωμένην», «Άσπιλον, αμόλυντον, άφθον, άχραντον αγνή Παρθένον, θεόνυμφον Δέσποινα».

Το Ορθόδοξο θεομητορικό δόγμα είναι ευρύ και πολύπτυχο. Μια πτυχή του είναι η μετά θάνατο μετάσταση της Απειρόγαμης Νύμφης στους ουρανούς. Η μετάσταση είναι απόρροια του Θεομητορικού θαύματος. Ο Ιωάννης Δαμασκηνός παρατηρεί: «Ταύτην δε την αληθώς παμμακάριστον, τω Θεώ λόγω την ακοήν υποκλίνασαν και της ενεργείας πλησθείσαν του Πνεύματος». Το μυστήριο της Θεομήτορος είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το μυστήριο του τόκου της. Όπου ο Υιός, εκεί η Μητέρα. Η Μαρία υπήρξε η «κεκλεισμένη Πύλη», την οποία άνοιξε μόνο ο Θεός, για να εισέλθει δι’ αυτής στον κόσμο, και η οποία, μετά την είσοδο και έξοδο του Εμμανουήλ, παρέμεινε για πάντα κλειστή και απαραβίαστη. Η παρουσία της αγνής και άσπιλης κόρης Μαριάμ, το κάλλος της οποίςα ηράσθη ο Βασιλεύς της Κτίσεως, αποτελούσε την απαραίτητη συνθήκη της θείας του Λόγου ενανθρώπησης. Έπρεπε και η ανθρωπότητα να θελήσει τη σωτηρία της, να δώσει την συγκατάθεσή της στη σωτήρια βούληση του Θεού. Και την έδωσε στο πρόσωπο της όμορφης κόρης της, της Μαρίας, η οποία είπε το «ναι» στο χαροποιό μήνυμα του Αγγέλου: «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου».

Η μετάσταση της Θεοτόκου, προσιδιάζει ιδιαίτερα στο θεολογικό ήθος και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας. Το μυστήριο της Θεοτόκου είναι και μυστήριο του Χριστού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος