FOLLOW US: facebook twitter

Ετοιμότητα «διά πυρός» και 12 Ηλείοι «δασοκομάντος»

Μεγάλη άσκηση σήμερα στο Κάτω Λούβρο από την Πυροσβεστική

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο μια ομαλή αντιπυρική περίοδο συνεχίζουν την προετοιμασία τους σε όλα τα επίπεδα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά από το 2018, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη άσκηση «Διά Πυρός» στο Κάτω Λούβρο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια περιοχή κατάφυτη με πεύκα με πυκνό δάσος ακόμα και μέσα στους οικισμούς.

Το Κάτω και το Άνω Λούβρο μαζί με το Βασιλάκι και το Υψηλόν, είναι οικισμοί που βρίσκονται επί της ουσίας μέσα σε μεγάλα και παρθένα δάση κα πέρυσι γλίτωσαν οριακά από τις φλόγες που έκαψαν την περιοχή. Επιδίωξη της πυροσβεστική είναι να εκτελεστεί σενάριο ρεαλιστικό, προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το σενάριο προβλέπει την προληπτική εκκένωση του Κάτω Λούβρου και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.


Δώδεκα Ηλείοι δασοκομάντος

Στο τελικό στάδιο της εγκατάστασής τους είναι οι πυροσβέστες που στελεχώνουν το νεοσύστατο σώμα των «δασοκομάντος». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα συμμετέχουν δώδεκα άτομα από την Ηλεία, τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν στις εξετάσεις. Για αυτόν τον λόγο, ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για να καλυφθούν τα αντίστοιχα κενά με 14 πυροσβέστες, ενώ ως τις 15 Ιουνίου αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί οι εποχικοί πυροσβέστες που μπήκαν από τους πίνακες των επιλαχόντων. Ενεργά είναι ήδη και τα εποχικά κλιμάκια σε Δίβρη και Ανδρίτσαινα, ενώ σε δέκα ημέρες αναμένεται η σταδιακή αφιξη των εναέριων μέσων που θα κληθούν να θωρακίσουν φέτος την Ηλεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα σταθμεύσουν ένα ελικόπτερο Έρικσον, δύο Canadair, δυο PZL και δύο ή τρία αεροσκάφη Air Tractor.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος