FOLLOW US: facebook twitter

Ι.Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στους Άνω Ταξιάρχες Ζαχάρως – Έτοιμο το μνημείο για να παραδοθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Ημερομηνία: 04-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

O κομψός και λιτός Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στους Άνω Ταξιάρχες του δήμου Φιγαλείας Ζαχάρως,  μετά τις εργασίες στερέωσης – ανάδειξης που υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με την τεχνική υποστήριξη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, είναι πλέον έτοιμος να παραδοθεί σύντομα στο κοινό.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο υστεροβυζαντινό μνημείο των αρχών του 14ου αιώνα που δεσπόζει στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού των Ταξιαρχών, που παλαιότερα ονομαζόταν Μοφκίτσα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Ζαχάρω και αποτελεί και το σύμβολο του οικισμού. Στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών γίνεται αναφορά στην καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας από τους Ενετούς την περίοδο 1697-1700. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του μονόχωρου σταυροειδούς εγγεγγραμμένου ναού με τρούλο και τρίπλευρη αψίδα στο ιερό.

Φωτογραφίες: Κ. Ξενικάκης

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος