FOLLOW US: facebook twitter

Έτοιμη η μελέτη για την στατική επάρκεια και την ενίσχυση της υψικαμίνου στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

Ημερομηνία: 24-05-2022 | Συντάκτης:

Αναμένονται εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τέσσερις Υπηρεσίες

Ένα βήμα πριν την έκδοση των τευχών δημοπράτησης του 5ου υποέργου για το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή (στο πλαίσιο της πράξης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης Υψικάμινος») βρίσκονται πλέον οι εξελισσόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως μετά από το πλήθος προβλημάτων και την χαοτική κατάσταση που «κληρονόμησε» η νυν Δημοτική Αρχή, το Σεπτέμβριο του 2019 και σε αυτό το θέμα, με γρήγορες και μεθοδικές κινήσεις αρχικά ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά κι άλλου είδους εμπόδια και μέσα σε λίγους μήνες τότε (Απρίλιος 2020) ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Ακολούθως έγινε αναλυτική διαβούλευση με τη Διαχειριστική Αρχή και με την ηγεσία της Περιφέρειας, έτσι ώστε τον Φεβρουάριο του 2021 ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε την 3η τροποποίηση της πράξης και ενέταξε 5ο υποέργο με συνολικό προϋπολογισμό 485.000 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η σύμβαση με την μελετητική εταιρεία για τη μελέτη αποκατάστασης της υψικαμίνου υπεγράφη στις 15 Νοεμβρίου 2021 και η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Η εκπόνηση αυτής της μελέτης ήταν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου. Πρόκειται για μελέτη εξεζητημένου επιστημονικού αντικειμένου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, γεωτεχνική μελέτη της φέρουσας ικανότητας εδάφους θεμελίωσης της καμινάδας, εργαστηριακούς ελέγχους αντοχής των υλικών της, αντισεισμική επίλυση της καμινάδας με λογισμικό προηγμένης τεχνολογίας κ.α. Το κόστος της ανήλθε στις 70.000 ευρώ.

Μετά κι από την εξέλιξη αυτή, αναμένονται πλέον οι προβλεπόμενες και απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ηλείας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Ήδη έχουν σταλεί τα σχετικά έγγραφα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κι αναμένονται οι απαντήσεις.

Αμέσως μετά θα μπορεί να προχωρήσει η έκδοση των τευχών δημοπράτησης του 5ου υποέργου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποκατάσταση της υψικαμίνου αγγίζει σε προϋπολογισμό τα 250.000 ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό της χρηματοδότησης θα διατεθεί για ευρύτερα προστατευτικά μέτρα στα υπόλοιπα κτίρια, τα οποία προβλέπονται στην ίδια μελέτη, προκειμένου να είναι λειτουργικός και ασφαλής ολόκληρος ο χώρος του Πάρκου.

«Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά»

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος: «Η Δημοτική Αρχή λειτουργώντας αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά προωθεί την επίλυση ενός ακόμα σοβαρού προβλήματος του Δήμου μας. Με υπομονή, με επιμονή και με αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, θα απαλλάξουμε τον Δήμο από έναν πολύχρονο “βραχνά” και θα αναδείξουμε την εμβληματική καμινάδα του εργοστασίου Ξυστρή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος