FOLLOW US: facebook twitter

Εθνική τραγωδία: Νεκροί & τραυματίες μετά από σύγκρουση τρένων – Νεκρός ο μηχανοδηγός Γ. Κουτσούμπας απο την Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 01-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εφιαλτικές εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών • Τουλάχιστον 43 οι νεκροί με τους τραυματίες να είναι 85 • Δεύτερη πράξη του δράματος στα νοσοκομεία • Στο Α.Τ. Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ • Άμορφη μάζα τα μπροστινά βαγόνια των τρένων, υπάρχουν εγκλωβισμένοι • Συνεχής ενημέρωση.

Mετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε επιβατική αμαξοστοιχία και εμπορικό τρένο την οποία θα έπρεπε να είχε αποτρέψει το σύστημα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης. 

Ανάμεσα στα θύματα, της τραγωδίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ειναι και ο μηχανοδηγός Γιώργος Κουτσούμπας απο την Αμαλιάδα, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανοδηγός στην Hellenic Train.

Ανακοίνωση της Hellenic Train

Την ώρα εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας, η Hellenic Train εξέδωσε από την πλευρά της την εξής ανακοίνωση.

“H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού. Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης”.

Αιμοδοσία για τους τραυματίες

Εκτατή αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι» ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Στα Τέμπη ο Ν. Παππάς – Συλλυπητήρια από τον Αλ. Τσίπρα

Στα Τέμπη μετέβη  ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, όπως επίσης η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη. O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε σε μήνυμά τους στο Twitter το εξής: 

Επί ποδός πολέμου τα νοσοκομεία

«Επί ποδός πολέμου τα νοσοκομεία» δήλωσε από το ΑΧΕΠΑ η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, που συνοδευόταν από τον διοικητή 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπου παραμένουν 14 από τους 30 τραυματίες. Όπως δήλωσε η ίδια, οι περισσότεροι τραυματίες είναι στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και λίγοι στα Γεννηματάς και Κατερίνης.

Η γραμμή ενημέρωσης των συγγενών

Το τηλέφωνο για την ενημέρωση των συγγενών είναι το εξής: 240683175-6.

Αγωνία και απελπισία για τους οικείους των επιβατών

Δραματικές ώρες ζουν οι οικείοι των επιβατών των δύο αμαξοστοιχιών. Απελπισμένοι οι συγγενείς όσων δεν είδαν τους οικείους τους να βρίσκονται στα λεωφορεία με επιζώντες. Ορισμένοι από όσους δεν βρήκαν τους δικούς τους στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν για τα νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες.

Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο, ξεκίνησε η βροχή

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής. Βαριά οχήματα, όπως γερανή και σκαπτικά μηχανήματα, βρίσκονται στο σημείο για να συμβάλλουν στην επιχείρηση μέσα σε άμορφες μάζες σιδερικών.

Το έργο των συνεργείων δυσχεραίνουν τα βαγόνια, που έχουν πάρει κλίση, αλλά και η βροχή, που ξεκίνησε πριν λίγο. Πυροσβέστες βγάζουν προσεκτικά αντικείμενα με τα χέρια. Ασθενοφόρο έφτασε πριν λίγο στο σημείο.

To Τμήμα Τροχαίας της Λάρισας ανέλαβε την έρευνα 

Την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

«Δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε φωτοσήματα ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Μάλλιασε η γλώσσα μας»

Ξεκάθαρος ο ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα ελέγχου των δρομολογίων απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα χειροκίνητα, από ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual, σ’ όλο το Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν στα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μ. – 1 χλμ…. Δεν λειτουργεί, είναι κενό. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε. 

«Υπήρχαν και λειτουργούσαν. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αρμόδιους. Εμείς συνεχώς διαμαρτυρόμαστε» είπε όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχαν τέτοια συστήματα.

Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας

Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας. Το δεύτερο, πλέον, σε νεκρούς είχε συμβεί το 1972, όταν 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα.

Αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα επισκέπτεται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη.

Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς, μεταβαίνει στα Τέμπη.

Δήμαρχος Τεμπών: Ευτυχώς που η σύγκρουση δεν έγινε στις σήραγγες

«Δεν μπορώ να μεταφέρω με λόγια τι συμβαίνει στην περιοχή» αναφέρει ο Γιώργος Μανώλης. Ο δήμαρχος Τεμπών έσπευσε στο σημείο της φονικής σύγκρουσης από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος περιγράφοντας (MEGA) εικόνες αποκάλυψης.

Δύο υπάλληλοι ανακρίθηκαν

To Associated Press μεταδίδει πως δύο σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ανακρίθηκαν από την αστυνομία, αλλά δεν είχαν τεθεί υπό κράτηση. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο στρατός έσπευσε για βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο efsyn.gr

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος