FOLLOW US: facebook twitter

Εθελοντική βοήθεια κτηνιάτρων στο Λάλα σε μικρούς τετράποδους μαχητές

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:
Φωτό: Νικολέττα Φιλιπποπούλου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

 

Της Νίκης Μιχαλοπούλου


Πολλά ζώα κάηκαν και άλλα τόσο αντιμετωπίζουν εγκαύματα και χρήζουν περίθαλψης

Σε όλη αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα, καθώς το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει και όλα να φαίνονται μάταια, εμφανίζονται σπίθες ελπίδας μέσα από τις συνεχείς εθελοντικές πράξεις για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, αλλά και τα ζώα. Ένα σύνθημα σιγοψιθυρίζει όλη η Ελλάδα: «Έχουμε πια, μόνο ο ένας τον άλλον!» και παραμένει δυνατή, αν και είναι βαθιά πληγωμένη και προδομένη.

Στην Ηλεία η καταστροφή είναι τεράστια, όχι μόνο στο δασικό κομμάτι, αλλά και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας περνούν πολύ ζόρικες μέρες. Πολλά  οικόσιτα, δυστυχώς, έσβησαν με οδυνηρό τρόπο μέσα στις φλόγες, ενώ ακόμα περισσότερα κυρίως αιγοπρόβατα από τα κοπάδια της περιοχής έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και χρειάζονται περίθαλψη για να επιβιώσουν.

Η κτηνίατρος, Ευτυχία Φωτιάδη, με την βοήθεια των κτηνιάτρων συναδέλφων της Νικολέττας Φιλιπποπούλου και Κατερίνας Χατζηγιαννέλη,  δεν έχασαν χρόνο. Επισκέπτονται το χωριό Λάλας και τα γύρω χωριά, τρεις μέρες συνεχόμενα, όπου τους καλούν εκτροφείς που έχουν σοβαρές ζημιές από τις φωτιές και τα αιγοπρόβατά τους χρειάζονται περίθαλψη και προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τετράποδους μαχητές.

Φωτό: Νικολέττα Φιλιπποπούλου

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες στα κοπάδια

Οι σκηνές που βιώνουν αποκαρδιωτικές, καθώς πολλά ζώα έχουν καεί και όσα τα κατάφεραν φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Οι κτηνίατροι περιποιούνται τις πληγές τους και καταγράφουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο να μαζευτούν από κάτω τα  πληγωμένα ζώα και σε συνδυασμό με τον καύσωνα η κατάσταση δεν παρουσιάζει γρήγορη βελτίωση, ενώ υπάρχει και σοβαρό θέμα με την σίτισή τους, ελλείψει ζωοτροφών αλλά και πρασίνου για την βόσκησή τους.

Φωτό: Νικολέττα Φιλιπποπούλου
Φωτό: Νικολέττα Φιλιπποπούλου

Παράλληλα, βοήθησαν αρκετοί εθελοντές από την Αρχαία Ολυμπία κουβαλώντας νερά και ό,τι άλλο χρειάζονταν τα ζώα, οι εκτροφείς και γενικότερα, οι κάτοικοι της περιοχής, γιατί όπως προαναφέραμε αυτή τη στιγμή το μόνο καταφύγιο των πυρόπληκτων  αυτή τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη.

Οι κτηνίατροι παραμένουν στο πλευρό των μικρών  τετράποδων ηρώων παρά τις αντίξοες συνθήκες με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από την κάπνα και τις αναζωπυρώσεις στη γύρω περιοχή να μην έχουν τελειωμό. Ταυτόχρονα, παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε όποιον έχει ανάγκη για τα ζώα του, στα κτηνιατρεία της Ευτυχίας Φωτιάδη, στην Αρχαία Ολυμπία και στο Λάλα.

Φωτό: Νικολέττα Φιλιπποπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος