FOLLOW US: facebook twitter

Εσπερινό Γυμνασιο-Λύκειο Αμαλιάδας και εθελοντική αιμοδοσία

Ημερομηνία: 22-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την Πέμπτη 14/11/19 το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμαλιάδας πραγματοποίησε την πρώτη για φέτος αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Εθελοντικά προσήλθαν πάνω από 20 μαθητές και στήριξαν με την συμμετοχή τους την “ Τράπεζα αίματος” του σχολείου.

Το σχολείο μας, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και συμμετοχή στα ανθρωπιστικά και κοινωνικά δρώμενα, διενεργεί δράσεις γεμάτες ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, σχεδόν απ’ τη δημιουργία του, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από πολλούς, έχει χαρακτηριστεί ως φάρος υγιούς πρωτοπορίας στο χώρο της Εκπαίδευσης και η έντονη κοινωνική του συμμετοχή, θεωρείται μοναδική. Οι έπαινοι και οι μνείες του Υπουργείου, της Δ/νσης Δ/θμιας, της Νομαρχίας, της Περιφέρειας, του Δήμου Αμαλιάδας- Ήλιδας κατά καιρούς και εποχές και ιδίως της εκκλησιαστικής ηγεσίας, είναι τα βαρύτιμα “παράσημα” του “ Νυχτερινού”, όπως το αποκαλούν οι φίλοι.

Η εθελοντική αιμοδοσία ξεκίνησε οργανωμένα, εδώ και μια δεκαετία περίπου. Γινόταν και παλαιότερα σε μεμονωμένη όμως μορφή, από ορισμένους εκπαιδευτικούς και λίγους μαθητές. Με την επιμέλεια του φιλολόγου Γιώργου Στασινόπουλου πήρε τη σημερινή μορφή η δράση και τώρα πια, αποτελεί μια δεδομένη κατάσταση κοινωνικής προσφοράς, κάθε χρόνο. Οι Διευθυντές, κατά καιρούς, του σχολείου, υπήρξαν πάντοτε αρωγοί και υποστηριχτές του εγχειρήματος, από τον π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο, τον Θεόδωρο Καββαθά, τον Θεόδωρο Καλατζή, την Αναστασία Δούκα, τον Αβραάμ Μπούρα μέχρι τον σημερινό κ. Ιωάννη Χριστόπουλο.

Μετά το 2012-2013, η δράση γιγαντώθηκε και οι μαθητές-εργαζόμενοι του εντευκτηρίου, έγιναν οι πολλαπλασιαστές, που ώθησαν τους γονείς τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, να γίνουν κι αυτοί εθελοντές αιμοδότες. Ένα σχολείο λοιπόν ενεργό πρότυπο, επιδεικνύει αγάπη, αλληλεγγύη, ήθος και συμμετοχικότητα με πράξεις, άξιες μίμησης. Έτσι αναδεικνύεται ο σύγχρονος ρόλος του εκπαιδευτηρίου, με εμπλοκή και λύσεις στην καθημερινότητα.

Το σχολείο έχει πραγματοποιήσει λοιπόν πάμπολλες αιμοδοσίες με την οργάνωση και τη βοήθεια που του παρέχει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και ιδιαίτερα το τμήμα Αιμοδοσίας και η υπεύθυνη κα Ιωάννα Σταυροπούλου. Οι δράσεις αυτές κινούνται παράλληλα και συμπληρωματικά, με αντίστοιχα προγράμματα Αγωγής Υγείας, που πραγματοποιήθηκαν στο Εσπερινό, με εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ενημερώσεις σε θέματα ιατρικής πρόληψης και προστασίας και βιωματικά σεμινάρια σχετικά με τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Ειδικοί σε κάθε τομέα ( ιατροί, διασώστες, Ερυθρός Σταυρός, νοσηλευτές, ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, εθελοντές κ. α.) ωθούν τα παιδιά, τους εργαζόμενους-μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους,  σ’  αυτό το εγχείρημα.

Το σχολείο έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια, δική του “ Τράπεζα αίματος” και κάθε χρόνο αυξάνει τη συμμετοχική του παρουσία, αφού οι αιμοδότες-μαθητές, αποτελούν, όπως προαναφέραμε, κοινωνικούς πολλαπλασιαστές αλληλοβοήθειας. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν φιλοτεχνήσει αφίσες σχετικές με την αιμοδοσία, εξαιρετικά πρωτοποριακές και καλαίσθητες, ενώ συμμετέχουν και σε άλλες εθελοντικές προσπάθειες ( αιμοδοσία για την παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και θαλασσαιμίας- αιμοδοσίες άλλων συλλόγων ή Δήμων κλπ.) καθώς και σε δράσεις στήριξης άπορων, πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών ή μοναχικών ατόμων. Όλοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που επιτελείται στο διδακτήριο και οι μαθητές, ενημερωμένοι, δυναμώνουν και εξελίσσουν τον εθελοντισμό. Ο ρόλος της Εκκλησίας, καθοριστικός όλα τα χρόνια, απ’ τον Δεσπότη μέχρι τους ιερείς του σχολείου κατά καιρούς (π. Α. Αναγνωστόπουλο, π. Γ. Σταθόπουλο κ. α. εκπαιδευτικούς και κληρικούς-μαθητές) στην τόνωση του συναισθήματος αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Άπαντες γνωρίζουν, ότι αυτή η συνεισφορά, είναι χρέος, βαθιά υποχρέωση και τούτο θα συνεχιστεί στο μέλλον, κάνοντας τους μαθητές-εργαζόμενους, ηθικούς ενεργούς πολίτες και δείχνοντας τον πραγματικό ρόλο, που πρέπει να έχει η εκπαιδευτική κοινότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος