FOLLOW US: facebook twitter

«Έσπειραν πανικό για να δεχθούμε το 1,25 ως καλή τιμή»

Ημερομηνία: 02-09-2022 | Συντάκτης:

Τη δυσαρέσκειά του για τα παιχνίδια με τη σταφίδα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν τη συμφωνία για την τιμή της σταφίδας στο 1,25 ευρώ το κιλό οι παραγωγοί στα σταφιδοχώρια του Πύργου, τονίζοντας αφενός ότι αμφιβάλλουν για το αν θα τηρηθεί και αφετέρου ότι είναι χαμηλή τιμή με τα σημερινά δεδομένα του κόστους παραγωγής.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι μεθοδεύτηκε μια κατάσταση για να παραπλανήσει τους αγρότες και να τους παρουσιάσει εξωραϊσμένη μια κατάσταση ζοφερή.

«Το 1,25€ είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Για να βγουν τα έξοδα, ανάλογα με την περιοχή και τις παραγόμενες ποσότητες, πρέπει να είναι 1,40 οπωσδήποτε, λιγότερο με τίποτα. Εγώ είδα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διάφοροι έσπειραν πανικό ότι η τιμή θα είναι κάτω από ένα ευρώ και φέτος, για να μας παρουσιάσουν το 1,25 ως καλή εξέλιξη κι ότι κάτι πήραμε. Αυτό δεν λύνει τα προβλήματα. Μέσα μπήκαμε πέρυσι, μέσα θα μπούμε και φέτος», τόνισε.

Παράλληλα, εξήγησε στην Πρωινή πως η σταφίδα είναι ένα προϊόν με ιστορική αξία για την Ηλεία και με ασύγκριτη διατροφική αξία, από το οποίο θα έπρεπε να έχουν όλοι ικανοποιητικό εισόδημα.

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα δύο ευρώ. Η τιμή αυτή είναι υπολογισμένη, δεν τη βγάλαμε από το κεφάλι μας, αλλιώς θα λέγαμε δύο και τρία ευρώ. Μας λένε ότι δεν είναι εφικτή, αλλά εγώ βλέπω ότι μια χαρά εφικτή είναι στα διόδια και στα ναύλα. Όποιος έχει χασούρα εκεί, αποζημιώνεται. Δεν βάζουμε τον πήχυ χαμηλά. Έχουμε και εμείς δικαίωμα να ζούμε καλά από αυτό που παράγουμε», επισήμανε και προανήγγειλε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής.

«Το κόστος παραγωγής είναι πλέον στα ύψη. Μόλις ξεμπερδέψουμε από τον τρυγο, θα διεκδικήσουμε δυναμικά το δίκιο μας. Θέλουμε στήριξη από το κράτος και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Τις συμφωνίες για την τιμή τις είδαμε και πέρυσι. Ό,τι συμφωνήθηκε, δεν τηρήθηκε καθόλου. Τσάμπα τη δώσαμε τη σταφίδα. Δεν μας κάλεσαν στη συνάντηση, αλλά και να μας καλούσαν, δε θα πηγαίναμε. Ο λύκος δεν πάει ποτέ μαζί με τα πρόβατα. Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία θα εξαφανιστεί, γιατί δυστυχώς αρκετοί την κόβουν και μειώνουν την παραγωγή. Όποιος έχει εναλλακτική, την εγκαταλείπει για να βάλει άλλη καλλιέργεια. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι επιτρέψουν να σβήσει από την Ηλεία ένα τέτοιο προϊόν», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος