FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται νέος γύρος μέτρων στήριξης

Ημερομηνία: 05-01-2021 | Συγγραφέας:
Ο «χάρτης» των παρεμβάσεων Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου

Ποδαρικό με ακυρώσεις έκανε στο 2021 η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω πριν αλέκτορα φωνήσαι την υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα της λιανικής σε ζώνες, επιβάλλοντας αιφνιδιαστικά νέο σκληρότερο λοκντάουν στην αγορά, διάρκειας μίας εβδομάδας. Κι ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε πρωί του Σαββάτου για την υποτιθέμενη επιτυχία του click away και έταζε συντόμως «click inside», σε λιγότερο από δύο ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον άδειασε εξίσου πανηγυρικά, κλείνοντας όλα τα καταστήματα πλην τροφίμων από 3 έως 11 Ιανουαρίου.

Ετσι, ξανακλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ και αναστέλλεται η παραλαβή εκτός καταστήματος, με τις όποιες αγορές να παραδίδονται μόνο κατ’οίκον, επιβαρύνοντας εκ νέου τις ταχυμεταφορές.

Σαν αντίμετρο στο επταήμερο νέκρωμα της αγοράς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέο κύκλο παρεμβάσεων και μέτρων στήριξης.

Καταβολή «μηδενικού» ή μειωμένου ενοικίου στις επιχειρήσεις που πλήττονται, ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής και η συνέχιση πληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το «παζλ» των άμεσων παρεμβάσεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Συνεχίζεται και τον Ιανουάριο η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για το σύνολο του μήνα, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση θα είναι σε αναστολή με αντίστοιχη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος.
  • Συνεχίζεται το “πάγωμα” των ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Μέτρο το οποίο αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους των οποίων αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας.
  • Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με το ποσό που θα διατεθεί να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Και σε αυτό τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ενώ όσοι τη λάβουν δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως τον Ιούνιο του 2021.

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να είναι η ίδια με τους τρεις πρώτους κύκλους.

Ουσιαστικά θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρίες οι οποίες καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αν και ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο.

Στο τραπέζι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, βρίσκεται και η επέκταση της αναστολής καταβολής δόσεων δανείων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρέλθει το 9μηνο ισχύος. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης αλλά των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Για τις επιταγές, ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι οι τελευταίες αποφάσεις που είχαν ληφθεί βασίζονταν στο γεγονός ότι η αγορά θα λειτουργούσε το Δεκέμβριο και παρά το γεγονός ότι είμαστε στον Ιανουάριο, παραμένει κλειστή.

Τι αλλάζει στα ενοίκια

Με διαφοροποιήσεις στην καταβολή των ενοικίων ξεκινά το 2021 καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις οι χρηματικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες φτάνουν έως και το 80% ανάλογα με το αν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ο ενοικιαστής είναι επιχείρηση που παραμένει κλειστή έως τις 11 Ιανουαρίου ή ανήκει στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Ειδικότερα:

  • Πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου. Αφορά τον Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία. Επίσης, όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% επί του αρχικού μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Για το Φεβρουάριο, με τα έως τώρα δεδομένα, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%. Δηλαδή η επιχείρηση θα πληρώσει μόνο το 20% τους ενοικίου. Το 60% του μηνιαίου μισθώματος θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωση στους ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του ενοικίου.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, αναμένεται να καταβάλλουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40% για την κύρια κατοικία ή/και για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Πηγή: thessalianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ