FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση από ΚΚΕ σε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια ΓΟΕΒ στους δήμους Πηνειού & Ήλιδας

Ημερομηνία: 09-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, διεκδικώντας την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ήλιδας και Πηνειού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαθανάσης. Όπως αναφέρουν εχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ- ιδιαίτερα τα αντλιοστάσια Α1 και Α2 – τα οποία υπολειτουργούν εδώ και μέρες λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησης τους.

“Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνησή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα καταστραφούν οι καλλιέργειες και θα υποστούν μεγάλη απώλεια εισοδήματος οι παραγωγοί σε μια χρονιά, όπου ήδη έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής τα προϊόντα τους πχ πατάτες και καρπούζι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να διορθωθούν τώρα όλα τα αντλιοστάσια που υπολειτουργούν, να εξασφαλιστεί άμεσα, μόνιμα και με επάρκεια, με φθηνό νερό η άρδευση της περιοχής.

– Να συντηρηθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο.

– Να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους κεντρικά.”

Ερώτηση και για την προστασία των παραγωγών καρπουζιού

Εξάλλου, οι δυο βουλευτές κατέθεσαν και ερώτηση για τα μέτρα προστασίας των παραγωγών καρπουζιού της Ηλείας επισημαίνοντας ότι οι αγρότες του Νομού βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλέμπορους – μεγαλοεξαγωγείς.

“Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν δεχτεί οι παραγωγοί είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 800 με 900 ευρώ το στρέμμα με απόδοση 6 με 7 τόνους το στρέμμα. Η τιμή που πούλησαν τα καρπούζια οι παραγωγοί στους μεγαλεμπόρους είναι κατά μέσο όρο 6 λεπτά του ευρώ το κιλό. Δηλαδή οι αγρότες ανά στρέμμα πήραν λιγότερα από τα μισά, από αυτά που ξόδεψαν για την παραγωγή καρπουζιού.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων και των μεγαλοεξαγωγέων, εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών, περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καρπούζι πουλιέται 6 λεπτά στο χωράφι, ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 25 έως 30 λεπτά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η κερδοσκοπία, να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος και να εξασφαλιστούν τιμές που να εγγυώνται την κάλυψη του κόστους παραγωγής, ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό και προϊόντα προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος