FOLLOW US: facebook twitter

Έρημη πόλη ο Πύργος αλλά ώρα ευθύνης για όλους μας!

Ημερομηνία: 16-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Εστιατόρια, καφέ και συναφείς επιχειρήσεις αποφάσισαν να κλείσουν πριν ακόμα το αποφασίσει η κυβέρνηση-Τι ειπώθηκε στην Γ.Σ  στο «Επαρχείον»
-Έκτακτα οικονομικά μέτρα ζητά ο κλάδος εστίασης και όλες οι τοπικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην βάλουν οριστικά λουκέτο

Μια έρημη πόλη είναι πλέον μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων εστίασης,  καφέ και κομμωτηρίου και ο Πύργος από το Σάββατο το πρωί που τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς πέρα από την απόφαση της κυβέρνησης είχαν ήδη λάβει την δική τους απόφαση από το προηγούμενο απόγευμα οι ίδιοι οι καταστηματάρχες στην Γ.Σ που έκαναν  στο ‘Επαρχείον’ την Παρασκευή. Μάλιστα η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, δεν έλειψε σχεδόν κανείς, παρών ήταν και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος  και η απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους ήταν ομόφωνη.  Ορίστηκε μάλιστα και αρμόδια επταμελής επιτροπή που αποτελείται από τους Σιγούρος Βασίλη, Βορλόκα Αδαμαντία, Μαντά Παναγιώτης, Μπιμπίκο  Ιωάννη, Γεωργοπούλου Αλεξία, Τζαμαλή Νίκος και  Θανάση Μπούκλη για ότι περαιτέρω χρειαστεί. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «Σας καλούμε όλους ενωμένους να τηρήσετε την απόφαση αυτή, αρχικά για προληπτικούς λόγους κι έπειτα με σκοπό τη διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού για τον τόπο μας. Αναγκαίο και σωστό να σεβαστούμε όλοι την απόφαση αυτή.»

Έτσι από το Σάββατο το πρωί, μπήκε καθολικό λουκέτο σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ακόμα και η κεντρική πλατεία του Πύργου όπως και η πλατεία δικαστηρίων να είναι έρημη, με εξαίρεση ελάχιστους πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν με το «μένουμε σπίτι» και έπαιρναν τον καφέ τους από τα καταστήματα ντελίβερι που παραμένουν ανοιχτά και κάθονταν στις άδειες καρέκλες στις κλειστές καφετέριες. Για να αποφευχθεί όμως και αυτό το φαινόμενο οι περισσότεροι καταστημάρχες μάζεψαν και τα τραπεζοκαθίσματα αφού για τον καθέναν από μας, είναι ώρα ευθύνης!!

Τι ειπώθηκε στην Γ.Σ στο «Επαρχείον»

Οι καταστημάρχες εστίασης και καφέ, εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την διασπορά του ιού και τόνισαν ότι πέρα από το βασικό θέμα που είναι η ζωή μας και η υγεία μας, ο κλάδος τους έχει υποστεί μια τεράστια οικονομική καταστροφή που κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει και αν το «βαρέλι έχει πάτο»!

Ο επιχειρηματίας Νίκος Τζαμαλής, που ήταν και ο  συντονιστής της συγκέντρωσης τόνισε πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει με την διασπορά του κορονοϊού και πέρα από το ότι είναι αναγκαίο να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία για να μην βάλουν οριστικά και όχι προσωρινά λουκέτο.  Παρουσίασε τα αιτήματά τους σε πέντε βασικούς άξονες  που θα συμβάλλουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων τους όπως η κατοχύρωση αναστολής του ΦΠΑ, δόσεων, τραπεζών και ΕΦΚΑ, η αναστολή δημοτικών τελών από Μάρτιο και για 6 μήνες, η έκτακτη χρηματοδότηση για ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, η επιδότηση προσωπικού αν και εφόσον προβλεφθεί κάτι τέτοιο με αναδρομική ισχύ από τις πρώτες μέρες και τέλος τα μαγαζιά εστίασης να συμπεριληφθούν σε πιθανή επιδότηση/επιχορήγηση από κονδύλια που θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον, χωρίς εξαίρεση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όλοι οι ομιλούντες στην συνέχεια. Στην Γ.Σ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης,  ο πρόεδρος των κομμωτών Γιάννης Διονυσόπουλος, ο Γ.Γ  Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος του ΕΒΕ Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πύργου Μάκης Ζαχαρόιπουλος που πήραν τον λόγο και στήριξαν και την ανάγκη να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και το αίτημα να στηριχθούν με οικονομικά μέτρα για να μπορέσουν να αντέξουν και να επιβιώσουν . Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καννής που  τόνισε ότι προέχει η διαφύλαξη της υγείας αλλά επειδή το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο για όλη την αγορά πρέπει όλοι οι κλάδοι ενωμένοι να πολεμήσουν για να επιτύχουν ανάλογα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τους.

Θερμή στήριξη από Αντωνακόπουλο που ζητά ξεχωριστά μέτρα για την πόλη

Θερμή ήταν η στήριξη του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου στον αγώνα των επιχειρηματιών και καταστημαρχών της πόλης, καθώς ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο στην Γ.Σ τόνισε ότι «Στηρίζω ανεπιφύλακτα την αγωνιώδη προσπάθεια των ιδιοκτητών επιχειρηματιών και του προσωπικού που εργάζεται στα καταστήματα ψυχαγωγίας, εστίασης και συναφών κλάδων, στον αγώνα τους να κρατήσουν αυτές τις επιχειρήσεις ζωντανές  ως έσχατο μέσο διεκδίκησης, σε μια πρωτόγνωρη ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του Πύργου. Οι επαγγελματίες έλαβαν την απόφαση που εκφράζει όλη αυτή την τάξη, να κλείσουν τα καταστήματα τους επ’ αόριστο, τα οποία ούτως ή άλλως, η σημερινή τους λειτουργία βρίσκεται σε αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο. Κλείνουν τα καταστήματα – κάτι που υποστήριξα και εγώ- γιατί ο Πύργος και η Ηλεία, είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή από αυτή την επιδημία».

Όπως ακόμα συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος η πρώτη σειρά επαγγελματιών που “καταστρέφεται” είναι αυτή του κλάδου της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων. (καφενεία, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ) και τόνισε ότι για τον Πύργο απαιτούνται ξεχωριστά μέτρα  αφού αποτελεί το αστικό κέντρο, με την οικονομία να συνίσταται σε ανάλογη επιχειρηματικότητα.  Ενεργή ενίσχυση και όχι απλή τακτοποίηση οφειλών αλλά ακόμα και οριστική διαγραφή τους.»

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, ουρανός, δέντρο, σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφίες Πέτρος Καρώνης

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος