FOLLOW US: facebook twitter

Έρχονται νέοι κόφτες στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία: 20-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Αυστηρούς «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις κάθε είδους, αναμένεται να βάλει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» ομάδα εργασίας στον ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται τον νέο κανονισμό παροχών  μέσω του οποίου θα εφαρμοσθούν αυστηροί κανόνες για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΠΥΥ θα εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα σε μεγάλο μέρος των εξετάσεων και κυρίως σε όσες προκαλούν τις μεγαλύτερες δαπάνες. Σήμερα ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας που έχει στη διάθεσή του περί τα 5,5 δις ευρώ για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του, διαθέτει για εξετάσεις κάθε είδους 400,5 εκατ.ευρώ ετησίως. Από αυτά για εξετάσεις βιολογικών υλικών δίνονται 212 εκατ. ευρώ, για μαγνητικές (MRI) 56 εκατ. ευρώ, για Υπερηχογραφήματα Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων 42 εκατ ευρώ και μεταξύ άλλων για μαστογραφίες 11 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι

Την ίδια ώρα όμως, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από ειδικές ομάδες του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα που χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ πλασματικές εξετάσεις.

Εκδίδουν δηλαδή παραπεμπτικά στα ονόματα ασφαλισμένων, ενώ οι εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Χρεώνουν ωστόσο στη συνέχεια τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις αυτές ζητώντας να τους αποπληρωθούν κανονικά. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ έχουν υπολογίσει  ότι περίπου 2 στις 10 εξετάσεις που χρεώνονται στον οργανισμό είναι πλασματικές.

Με βάση τις πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ με τους νέους κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα θέσει σε εφαρμογή σε λίγους μήνες, θα ορίζει συγκεκριμένα χρονικά διάστημα για την επανάληψη υλοποίησης κάποιων εξετάσεων. Αντίστοιχοι κόφτες είχαν εφαρμοσθεί πριν λίγα χρόνια για τις απεικονιστικές εξετάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος