FOLLOW US: facebook twitter

Εργοτάξιο το 2021 ο άξονας Πύργος-Κατάκολο: Τα τέσσερα έργα που συνθέτουν το αναπτυξιακό «παζλ» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 20-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Μετά τη χερσαία ζώνη και το τμήμα Κατάκολο-Άγ. Ιωάννης ακολουθούν η παράκαμψη Λαστεΐκων και το τμήμα Πύργος-Άγ. Ιωάννης

Σε ένα… διαρκές εργοτάξιο αναμένεται να μετατραπεί μέσα στο 2021 ο άξονας Πύργος-Κατάκολο, μετά την υπογραφή των συμβάσεων για όλα τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή. Με την υπογραφή της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης και της βελτίωσης στο  οδικό τμήμα Άγιος Ιωάννης-Κατάκολο, μπήκαν τα δύο πρώτα κομμάτια στο «παζλ». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, μέχρι το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να έχει υπογραφεί και η κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, καθώς και η ανάπλαση του οδικού τμήματος Άγιος Ιωάννης-Είσοδος Πύργου, της επαρχιακής οδού Πύργου-Κατακόλου, κάτι που σημαίνει ότι τα βασικά κομμάτια του αναπτυξιακού «παζλ» ολοκληρώνονται.

Όσον αφορά την παράκαμψη, την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την παρακατάθεση των χρημάτων των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, εξαιρουμένων των τριών εκτάσεων για τις οποίες αποφασίστηκε η μερική ανάκληση λόγω της δικαστικής διαφοράς μεταξύ των ιδιοκτητών και της ΠΕ Ηλείας σχετικά με το ύψος της οριστικής τιμής μονάδας. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά ξεπεράστηκε και το σημαντικότερο εμπόδιο για τη συμβασιοποίηση του έργου. Πλέον απομένει η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεκτικό Συνέδριο προκειμένου η Περιφέρεια να καλέσει τον ανάδοχο εργολάβο για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο μήκους 3,3 χλμ αρχικού προϋπολογισμού 11,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και ενταγμένο στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα θα συνδέσει το λιμάνι του Κατάκολου με την Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών και τον βορειοδυτικό άξονα, βελτιώνοντας αισθητά την πρόσβαση. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η πλήρης ανάπτυξη των εργοταξίων το 2021, κορονοϊού επιτρέποντος, διότι η υλοποίηση δημοσίων έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25 εκατ. ευρώ (με τις εκπτώσεις περίπου στα 13-14) θα αποτελέσει σημαντική τόνωση στην τοπική οικονομία και στη συγκράτηση της ανεργίας.

Η αναβάθμιση της Κατακόλου

Παράλληλα, η αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Πύργου-Κατακόλου, έργο αρχικού προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται με την ολοκλήρωσή της να βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πύργου. Πρόκειται για έναν δρόμο με πυκνή κυκλοφορία, καθώς ενώνει την πόλη με τις πλέον δημοφιλείς παραλίες, και δυστυχώς αρκετά ατυχήματα, ενώ αποτελεί και διέξοδο περιπάτου για τους πεζούς πολίτες και τους ποδηλάτες, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Στο πρώτο τμήμα της επαρχιακής οδού Πύργος – Άγιος Ιωάννης, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναπλάσεων των πεζοδρομίων, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο παρόδιος χώρος για περπάτημα και ποδηλασία σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις υψηλές ταχύτητες, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργία αναψυχής της οδού. Στο δεύτερο τμήμα μήκους 6,2 χλμ, από τον Άγιο Ιωάννη έως τη διασταύρωση Αγίου Ανδρέα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης στο υφιστάμενο οδόστρωμα εύρους 13,5 μέτρων και βελτιώσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών της οδού με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη σημασία των έργων στον άξονα Πύργος-Κατάκολο.

«Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, σ’ έναν δρόμο με αυξημένη τουριστική –και όχι μόνο– κίνηση. Η παρέμβασή μας στο εν λόγω γεωγραφικό τμήμα που οδηγεί στο επίνειο του Πύργου, ολοκληρώνεται με ένα ακόμα αναπτυξιακό έργο, την παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη-Κατακόλου, που επίσης θα συμβασιοποιηθεί άμεσα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος