FOLLOW US: facebook twitter

Έργο ύψους 600.000 ευρώ προκήρυξε ο δήμος Ήλιδας – Προς ανάπλαση το Τραγάνι στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 04-01-2022 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή Τραγάνι, στο δυτικό άκρο της πόλης, δρομολογεί ο δήμος Ήλιδας, καθώς προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει χώρο 6 στρεμμάτων, όμορο του 2ου Λυκείου Αμαλιάδας, εντός του οποίου θα δημιουργηθεί Β) δίκτυο ποδηλατόδρομου 660μ , υφιστάμενου από παλιότερα έτη, που ξεκινά από τον οδό Σμύρνης, κοντά στις γραμμές του τρένου και τερματίζει στο ύψος του κοινόχρηστου χώρου παρέμβασης. Το καθαρό πλάτος του ποδηλατόδρομου είναι 1,80μ και είναι διπλής κυκλοφορίας. Παράλληλα σε αυτόν θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο για την ασφαλή κίνηση πεζών, το οποίο θα καταλήγει στον υπό μελέτη κοινόχρηστο χώρο..

Στόχος του έργου είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση και ανάπλαση, η οποία θα ενισχύσει τις περιβαλλοντικές αντοχές της υποδομής και των παρόδιων χρήσεων των πολεοδομικών ενοτήτων. Επίσης περιλαμβάνεται η ανάπλαση Κοινοχρήστου Χώρου του ρυμοτομικού σχεδίου επέκτασης της Αμαλιάδας, καθώς και η αναβάθμιση του ήδη υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου που καταλήγει στον κοινόχρηστο χώρο παρέμβασης. Έτσι, συμπληρώνεται το συνολικό πλάνο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου και «τακτοποίησης» του οδικού δικτύου, με σκοπό την ορθολογική κατανομή των κυκλοφοριακών ροών κάθε κατηγορίας, με κριτήριο τη βέλτιστη προστασία από τις επιπτώσεις του αυτοκινήτου, με όρους βιώσιμης κινητικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί, τα προβλήματα της σημερινής λειτουργίας και μορφής των πόλεων έχουν στρέψει την έρευνα προς την αναζήτηση της βιώσιμης πόλης, ενώ η μαζική χρήση του ΙΧ και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των αστικών κέντρων έχουν προσανατολίσει τον πολεοδομικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών και μέσων μετακίνησης, για αυτό και δίνεται βαρύτητα στο ποδηλατικό δίκτυο, ως εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Η γενικότερη θεώρηση και το πλάνο της δημοτικής αρχής στοχεύει να αποδώσει στην πόλη ένα σύνολο από μικρούς δημόσιους χώρους με την πεποίθηση ότι αυτό που ορίζει τον χαρακτήρα της πόλης είναι ο δημόσιος χώρος και όχι οι ιδιωτικοί της χώροι.

Οι προσφορές κατατίθενται ως 25 Ιανουαρίου και η ηλεκτρονική αποσφράγιση θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος