FOLLOW US: facebook twitter

Έργο υψηλής τεχνολογίας «περνά» τη ΔΕΥΑΠ σε νέα εποχή

Ημερομηνία: 27-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

liatsis-andriolas

Κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση έργου εκσυγχρονισμού 2 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια

  • Παρουσίαση χθες από τον Δήμαρχο Πύργου, τον Πρόεδρο και τον Τεχνικό Δ/ντή της Δημοτικής Επιχείρησης

Μια μεγαλόπνοη πρόταση, που θα εκσυγχρονίσει τη ΔΕΥΑ Πύργου και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της, κατατέθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στον άξονα 2 «Προστασία Περιβάλλοντος- Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και αφορά την «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου» προϋπολογισμού 2.091.000 ευρώ.

deyap-control2

Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ έχουν ήδη καταθέσει πλήρη φάκελο του έργου, με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και μελέτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και όπως δήλωσαν χθες, στη διάρκεια παρουσίασης της πρότασης αυτής, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Ανδριόλας και ο Τεχνικός Δ/ντής Τάκης Βασιλόπουλος, το προτεινόμενο προς χρηματοδότηση έργο, καλύπτει απολύτως τα κριτήρια επιλεξιμότητας της δράσης, τα οποία σε συνδυασμό με την αρτιότητα του υποβληθέντος φακέλου, θα τύχουν της μέγιστης αξιολόγησης από την Περιφέρεια.

Αρχικά, ο κ. Λιατσής, επισήμανε ότι ο Δήμος Πύργου είναι απόλυτα προετοιμασμένος για την «επόμενη μέρα» και το αποδεικνύει με την πολύ καλή μελέτη που υπέβαλαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ, «ο Γιώργος Ανδριόλας που με την τοποθέτηση του στην δημοτική επιχείρηση συνταιριάζει την επιχειρηματική δράση με την προσφορά στον τόπο» και τον «Διευθυντή Τάκη Βασιλόπουλο, που έχει εμπειρία, επιστημονική γνώση και διάθεση για δουλειά». «Σκοπός μας είναι να την απογειώσουμε την πόλη μας και να την φέρουμε στο επίπεδο που την αφήσαμε το 2006 που το αεροπλάνο ήταν στο διάδρομο για να απογειωθεί και έσπασαν οι ρόδες του…» είπε.

deyap-control

«Η πρωτεύουσα, έχει… προτεραιότητα»

Μιλώντας για την πρόταση, ο κ. Ανδριόλας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, οι φορείς του Νομού και ιδιαίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε και πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου Λ. Αριστειδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Μπράμος, και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ηλείας (ιδιαίτερα όσοι ζουν στον Πύργο) θα είναι στο πλάι τους και θα πιέσουν για την χρηματοδότηση ενός έργου που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα και τον επιβεβλημένο εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πρωτεύουσας του νομού. «Δεν γνωρίζουμε εάν έχει υποβληθεί άλλη πρόταση για χρηματοδότηση έργου από άλλον Δήμο ή φορέα της Ηλείας, οι πληροφορίες μας όμως επιβεβαιώνουν ότι έχουμε τον αρτιότερο και τον πιο ώριμο φάκελο. Ελπίζουμε η Ηλεία να έχει το αντίστοιχο μερίδιο που της αναλογεί από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στην κατανομή των 10.500.000€ του Προγράμματος και σαφώς να γίνει σεβαστό από όλους – απαιτούμε να γίνει σεβαστό από όλους – ότι ο Πύργος είναι η Πρωτεύουσα του νομού, και άρα έχει προτεραιότητα».

Αναλύοντας, την πρόταση, ο κ. Ανδριόλας, επισήμανε ότι όχι μόνο έχουν εκπονηθεί όλες οι σχετικές μελέτες αλλά ότι ακόμα και τα τεύχη δημοπράτησης έχουν λάβει την προβλεπόμενη έγκριση από τα αρμόδια όργανα. «Από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε ένας «μαραθώνιος» προκειμένου να έχουμε μία πλήρη και ώριμη μελέτη – όχι μόνο με προϋπολογισμούς και τεχνικές περιγραφές – αλλά με Τεύχη Δημοπράτησης και Τεχνικές Προδιαγραφές για ένα Έργο Υψηλής Τεχνολογίας και μεγάλων απαιτήσεων. Ένα έργο που πραγματικά εάν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ. Δεν μιλάμε για μία επέκταση Δικτύου ή για αλλαγή ενός δικτύου αγωγών. Το έργο αναφέρεται σε πραγματικό εκσυγχρονισμό του Δικτύου, σε ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ύδατος και στην Προμήθεια του πιο σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης ύδατος. Περιγραφικά σας λέω ότι με τηλεδιαχείριση, δηλαδή είτε από το κινητό ενός υπαλλήλου κατάλληλα εκπαιδευμένου είτε από το κέντρο ελέγχου (control center) που θα κατασκευαστεί στο κτίριο της Αποθήκης της Δ.Ε.Υ.Α.Π., θα μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνουμε στο δίκτυο της ύδρευσης της πόλης, να απομονώνουμε τμήματα που θα έχουμε διαρροή, να ελέγχουμε την δεξαμενή υδροδότησης στο Λαμπέτι, να ελέγχουμε-αυξομειώνουμε την πίεση του δικτύου τόσο αυτόματα όσο και μηχανικά προλαμβάνοντας διαρροές και σπασίματα του δικτύου, να γνωρίζουμε σε ποιο τμήμα αγωγού υπάρχει αφανής διαρροή αλλά και επίσης σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι στο πλαίσιο της μελέτης, απαιτήθηκε και έγινε αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης της πόλης  που διαθέτει αγωγούς άνω των 100 χλμ που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. «Η ΔΕΥΑΠ κάθε φορά που χρειαζόταν επαφιόταν σε σκαριφήματα, στις γνώσεις και στο μνημονικό του προσωπικού και των υδραυλικών της, μία γνώση που μετά την συνταξιοδότησή τους, χανόταν και αυτή. Αυτό πια δεν υπάρχει. Έγινε πλήρης αποτύπωση του δικτύου των αγωγών όπου με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (σε περιβάλλον GIS) θα έχουμε την εποπτεία και την απεικόνιση όλου του δικτύου. Δηλαδή και για να είμαστε πιο κατανοητοί στους δημότες, το δίκτυο θα αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα – αεροφωτογραφία, και μέσω προσομοίωσης η Υπηρεσία θα «βλέπει» πια το δίκτυο σε πλήρη ανάπτυξη και με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία».

Καταλήγοντας ο κ. Ανδριόλας, επισήμανε ότι η διαδικασία της χρηματοδότησης είναι καθαρά ανταγωνιστική (με άλλους δήμους και νομικά πρόσωπα) και επειδή δεν γνώριζαν εάν θα προλάβαιναν να ολοκληρώσουν το φάκελο του έργου, έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής μόνο το Δήμαρχο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ ωστόσο από σήμερα, θα ενημερωθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς τους οποίους και θεωρούν ότι θα συνδράμουν και θα ασκήσουν επιρροή για τη χρηματοδότηση του έργου.

«Θα προσφέρει σημαντικά οφέλη»

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ κ. Τάκης Βασιλόπουλος επισήμανε ότι ξεκίνησαν την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης, όταν διαπίστωσαν τι ακριβώς συμβαίνει με το νερό και την τιμολόγηση του στην πόλη. «Διαπιστώσαμε ότι έχουμε μια είσοδο νερού γύρω στα 3 εκατ. κυβικά τον χρόνο και τιμολογούμε γύρω στο 1.200 εκατ. κυβικά. Οπότε καταλαβαίνετε πως και τώρα με τον Ερύμανθο που η ΔΕΥΑΠ πληρώνει το κάθε κυβικό στον Διαβαθμιδικό τι σημασία έχει αυτό για την επιχείρηση και για τους δημότες. Το έργο αυτό αν υλοποιηθεί θα έχει αμέσως μεγάλο αντίκτυπο. Στην καθημερινότητα του πολίτη, δεν θα υπάρχουν οι διαρροές που υπάρχουν μέχρι τώρα, οι συχνές διακοπές της υδροδότησης οι οποίες επιβαρύνουν και την ποιότητα του νερού και θα αποφύγουμε και τις κλοπές. Θα έχουμε σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα. Θα υπάρχει υποδομή για καινούργια υδρόμετρα ώστε να γίνονται σωστές μετρήσεις στον καταναλωτή να μην αδικείται κανένας και ελπίζουμε να υλοποιηθεί για να έχουμε αυτά τα σημαντικά οφέλη».

deyap-stathmos

Σύντομη Τεχνική Περιγραφή

Ο σκοπός της Δ.Ε.Υ.Α.Π. είναι η επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Πύργου με την οποία εξασφαλίζονται τα παρακάτω σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών της :

  • η επάρκεια στην ποσότητα και την ποιότητα του προσφερόμενου νερού στον καταναλωτή, με ικανοποιητική πίεση μικρού εύρους διακύμανσης σ’ όλο το μήκος του δικτύου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του,
  • η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ύδρευσης
  • ο σχεδιασμός της μελλοντικής ανάπτυξης του υδρευτικού συστήματος & η δραστική μείωση των απωλειών νερού και η βελτιστοποίηση του υδατικού ισοζυγίου

Για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Είκοσι (20) Τοπικών Σταθμών Απομακρυσμένου Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) και Δέκα (10) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Διαχείρισης Πίεσης (Τ.Σ.Ε.Δ.Π.), προμήθεια φορητού προγραμματισμού και ανίχνευσης διαρροών, Προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) (εξοπλισμός, λογισμικά και επικοινωνίες), Παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος, Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος και  Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσία.

Ειδικότερα η εν λόγω Δράση περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου το οποίο αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό, τους απομακρυσμένους Τοπικούς Σταθμούς, το επικοινωνιακό δίκτυο και τον Φορητό εξοπλισμό διαρροών και προγραμματισμού.

Την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων οργάνων, αισθητηρίων και στοιχείων για τη συλλογή δεδομένων και παραμέτρων λειτουργίας και την ορθή λειτουργία των απομακρυσμένων τοπικών σταθμών ελέγχου, καθώς επίσης και της προγραμματιζόμενης μονάδος ελέγχου του κάθε σταθμού.

Την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού του κεντρικού σταθμού εποπτείας και ελέγχου που περιλαμβάνει τον κύριο διακομιστή –server- του συστήματος, καθώς επίσης και του απαραίτητου εξοπλισμού –τερματικών υπολογιστών clients.

Την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου επικοινωνιακού εξοπλισμού για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου, που περιλαμβάνει τους διαχειριστές και διαμορφωτές επικοινωνίας, τους απαραίτητους ιστούς, κεραίες και καλώδια, καθώς επίσης και την απαραίτητη αντικεραυνική προστασία κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων