FOLLOW US: facebook twitter

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!»: Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα τιμούν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά

Ημερομηνία: 06-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Δυο συγκεντρώσεις στον Πύργο, στις 10 τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και στις 11 Οικοδόμοι, Εμποροϋπάλληλοι και Συνταξιούχοι

Την Εργατική Πρωτομαγιά και τη μνήμη όσων πάλεψαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να έχουμε εμείς δικαιώματα στην εργασία, τιμούν σήμερα στον Πύργο τα Σωματεία εργαζομένων του Νομού. Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της Ηλείας (Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε. Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, ΕΛΜΕ Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το 2ο Λύκειο Πύργου ενώ Συνδικάτα και Σωματεία υποστηριζόμενα από το ΠΑΜΕ (Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Αμαλιάδας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Ομοσπονδία Γυναικών Πύργου) καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά και δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα.

Οι βασικές διεκδικήσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρικού και νοσηλευτικού) όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων, στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία στο νομό.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Να πληρώσουν και το χρέος. Δεν τα δημιουργήσαμε εμείς! Όχι στο 10ωρο, σταθερή δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
  • Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί νόμοι και οι μηχανισμοί καταστολής, οι αύρες και οι αίαντες να γίνουν παλιοσίδερα.

Με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας επισημαίνουν ότι ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

«Με το νόμο που καταθέτει στη βουλή, καταργεί το 8ωρο, μέσα από την «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών, οι οποίες δε θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο. Καταργεί την επιπλέον πληρωμή της κυριακάτικης αργίας, Νομοθετεί την «εναλλακτική λύση» της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Υποσκάπτει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών. Φαλκιδεύει το απεργιακό δικαίωμα, με την επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και των μελών τους. Περιορίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, ενισχύει την απεργοσπασία και ποινικοποιεί τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τη μνήμη όσων πάλεψαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να έχουμε εμείς δικαιώματα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση και μας εμπνέουν, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκειμένου ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό και αντιδημοκρατικό σχέδιο της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο».

Αντίστοιχη ανακοίνωση και από την ΕΛΜΕ Ηλείας για τα 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στην απεργιακή συγκέντρωση και τονίζει στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους εργαζομένους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα και τον Ιδιωτικό Τομέα επιβάλλεται να στείλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) πώς δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή στην κατάλυση της Δημοκρατίας, στην διάλυση των ζωών τους και στην επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εργατικής εκμετάλλευσης. Είναι, αντιθέτως, έτοιμοι να παλέψουν για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και αυτών που μεθοδεύει η νυν κυβέρνηση με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση των δικαιωμάτων τους».

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, που αρχικά θα συγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας (στις 9.30 το πρωί) και ακολούθως θα συμμετέχει στην συγκέντρωση στον Πύργο, διεκδικεί επιπλέον, την  13η – 14η σύνταξη. Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ από τα 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων. Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Επίταξη τώρα των ιδιωτικών δομών υγείας. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές, συντάξεις, και όλα τα αιτήματα που αναλυτικά έχουμε επιδώσει με τα υπομνήματά μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος