FOLLOW US: facebook twitter

Εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» στο Δήμο Πύργου τα «μάτια και τα αυτιά» του Χαμόγελου 

Ημερομηνία: 09-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Ενημερώθηκαν από ειδικευμένο προσωπικό του «ΟΔΥΣΣΈΑ» να διαχειρίζονται περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και όχι μόνο

Ο τρόπος διαχείρισης περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών τέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης και εκπαίδευσης εργαζομένων της «πρώτης γραμμής» του Δήμου Πύργου από προσωπικό του “Οδυσσέα” του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Χαμόγελου του Παιδιού που βρέθηκε χθες στο αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη και εθελοντές του Δήμου, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που σκοπό είχε την ένταξη τους στο Σύστημα Amber Alert και Missing Alert και τη γενικότερη εκπαίδευση τους στη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων σε συνεργασία με το Χαμόγελο.

Παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Κώστα Γιαννόπουλου και του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, οι εργαζόμενοι του δήμοι έμαθαν πώς να είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του Κέντρου Επιχειρήσεων του Χαμόγελου σε περίπτωση αρπαγής, εξαφάνισης ή οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης ώστε να δράσουν εγκαίρως σε κάθε περίπτωση.

«Ευχαριστούμε τον κ. Γιαννόπουλο και την ομάδα του ειδικού τμήματος που έχει εξειδίκευση όσον αφορά την πρόληψη και διαπαιδαγώγηση του γενικού πληθυσμού γύρω από το νέο επικίνδυνο φαινόμενο απαγωγής παιδιών και στη χώρα μας που τους τελευταίους μήνες έχουμε μια αύξηση της συχνότητας του» τόνισε αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος και πρόσθεσε ότι ειδικοί επιστήμονες του Χαμόγελου  ενημερώνουν εργαζόμενους του δήμου που είναι καθημερινά στη βάση της κοινωνίας, στις γειτονιές της πόλης και έχουν επαφή σε όλα τα μήκη και πλάτη του δήμου μας, και τους καθοδηγούν ώστε να ξέρουν να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες καταστάσεις, να εντοπίζουν επικίνδυνες συνθήκες και οι πληροφορίες αυτές να αξιοποιούνται κατάλληλα από τους αρμοδίους. «Δε μπορούμε να είμαστε απαθείς σε αυτό το νέο εγκληματικό φαινόμενο που εξελίσσεται. Στην πόλη μας είχαμε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό περιστατικό, αμέσως μιλήσαμε με κ. Γιαννόπουλο το μόνο φορέα που έχει αναλάβει μια τόσο υπεύθυνη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρωτοβουλία και σήμερα είναι εδώ με τους επιστήμονες και τα εποπτικά μέσα που χρειάζονται ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους σε γκρουπ των 10-15 ατόμων.  Ευχαριστούμε όλους αυτής της μεγάλης οικογενείας του χαμόγελου που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά να χαμογελούν».

«Στόχος να κινητοποιηθούμε αμέσως και να προλάβουμε…»

Ο κ. Γιαννόπουλος αρχικά επισήμανε ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το μύθο από την πραγματικότητα καθώς υπάρχουν φαινόμενα τα οποία φαίνονται ότι είναι απαγωγές αλλά ουσιαστικά δεν είναι οι λεγόμενες απαγωγές τρίτων. «Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι υπεράνω υποψίας που είναι στην καθημερινότητα των παιδιών και προσπαθούν να τα αποπλανήσουν, να τα κακοποιήσουν και γενικότερα πράγματα που δε συνάδουν με παιδιά… Το Χαμόγελο θέλει να είναι κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες, στα χωριά, στις πόλεις παντού ώστε να γνωρίζει κάθε οικογένεια πως θα αντιμετωπίσει φαινόμενα εγκληματικότητας που είναι εις βάρος των παιδιών. Να μπορούν να μιλήσουν και στα παιδιά προκειμένου να ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα από την περίπτωση που κάποιος τα προσεγγίσει και θελήσει να τα πάρει για να τα παρενοχλήσει για λίγο και το λίγο γίνεται περισσότερο καθώς εγκλωβίζεται σε μια κατάσταση. Ενώ το βλέπουμε στην επικαιρότητα δε το βλέπουμε στην καταγγελία. Στις καταγγελίες που έχουμε στις γραμμές μας δεν υπάρχουν τόσες αναφορές όσες φαίνονται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης κτλ. Υπάρχουν για σωματική κακοποίηση κ.α. Αυτό που θέλουμε λοιπόν με αυτή τη προσέγγιση με τους ανθρώπους του δήμου, είναι να γνωρίζουν πράγματα,  να είναι τα μάτια και τα αυτιά, σε συνεργασία πάντα με την αστυνομία και τις αρχές. Είχε ξεκινήσει και συνεργασία με τις δημοτικές αστυνομίες πολλών δήμων που ενημερώνονται για τις εξαφανίσεις.  Το παιδί είναι ο κόσμος ολόκληρο για τους γονείς οπότε σε περίπτωση εξαφάνισης αντί να περιμένουμε πότε θα κινητοποιηθούν, κινητοποιούμε εμείς τις δυνάμεις των δήμων και τους εθελοντές για να μην περάσει πολύτιμος χρόνος ούτε μιας ώρας. Έτσι λοιπόν στόχος είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι τη στιγμή που θα συμβεί μια εξαφάνιση στην περιοχή και να ενημερωθούν από το κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου να ξέρουν τι θα κάνουν, πως θα το αντιμετωπίσουν, πως θα πλησιάσουν το παιδί, πως θα δουν αν υπάρχει κάποια εγκληματική ενεργεία.  Θα πρέπει όλοι να πάρουμε στα χέρια μας τις υποθέσεις αυτές. Είναι σκοπός μας να προλάβουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος