FOLLOW US: facebook twitter

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Επίκαιρο και ζωντανό το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ημερομηνία: 02-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

-Με συγκέντρωση και πορεία τιμήθηκε στον Πύργο από τα Σωματεία η 1η Μάη
-Στο Πάρκο Ξυστρή λόγω κακοκαιρίας οι ομιλίες των εκπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Την ισχυρή παρακαταθήκη της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 1886 ανέδειξαν χθες τα Πρωτοβάθμια Σωματεία με τη συγκέντρωσή τους στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, όπου μεταφέρθηκαν οι εκδηλώσεις λόγω της κακοκαιρίας.

Οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων υπογράμμισαν τη σημασία του διαχρονικού μηνύματος που εκπέμπει η Πρωτομαγιά και τον ισχυρό συμβολισμό της στο εργατικό κίνημα, τονίζοντας ότι και σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται επίθεση και πολύ συχνά καταπατούνται.

Τη συγκέντρωση προλόγισε ο πρόεδρος της ΤΕ Ηλείας ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, Νίκος Λοχοβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του εργατικού κινήματος και στην αυξημένη προσέλευση της συγκέντρωσης παρά τις όχι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και στο πλήθος των σωματείων που στήριξαν την πρωτοβουλία.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πύργου-Ολυμπίας-Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος χαιρέτισε τη συγκέντρωση και δήλωσε ότι η 1η Μάη είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, τόνισε ότι τις κατακτήσεις του οκταώρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε, διαλύοντας τους τρεις πυλώνες του κεντρικού κράτους, την Υγεία, την Παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.

«Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. (…) Eίμαστε με τους καταπιεσμένους εργαζόμενους όλου του κόσμο, που πλησιάζει η ώρα που θα σηκώσουν ξανά το κεφάλι», τόνισε.

Ακολούθησε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, Μαργαρίτα Κώστα, η οποία ανέφερε ότι στην Ηλεία είναι περίπου 350 άτομα που εργάζονται σε διάφορους φορείς του δημοσίου με κοινωνικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει δώσει παράταση στις συμβάσεις, διότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να μην τους αφήσει μετέωρους και δίχως δυνατότητα να μπουν στο ταμείο ανεργίας. «Η κυβέρνηση μας καταδικάζει εν μέσω καλοκαιριού και εν μέσω επικείμενων εκλογών και μας βουλιάζει για άλλη μια φορά στο καζάνι της ανεργίας», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, Νίκος Γκότσης, δήλωσε πως η Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να βάλει μπροστά η σημερινή εργατική τάξη τα δικά της αιτήματα και ανάγκες, όπως η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς, προγράμματα και ωράρια εργασίας που δεν είναι εξοντωτικά, μέτρα προστασίας της Υγείας και καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας. Τόνισε επίσης ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», γεμίζουν τον κόσμο της εργασίας με αισιοδοξία και ελπίδα και δύναμη για τη συνέχεια. «Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους. Δεν θα αφήσουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω. Δε θα ανεχθούμε τη σύγχρονη σκλαβιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η εκμετάλλευση παραμένει»

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου-Κυλλήνης, Ζωή Τσάση, η οποία αρχικά υπενθύμισε πως η 1η Μάη δεν είναι αργία αλλά απεργία παγκοσμίου χαρακτήρα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο εργαζόμενος λαός θα διαφεντεύει τις τύχες του και η κοινωνία θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη.

«Μια κοινωνία που δεν θα υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, μια κοινωνία χωρίς αφεντικά», σχολίασε και πρόσθεσε ότι την ημέρα της Πρωτομαγιάς οι εργάτες όλου του κόσμου με το χαμόγελο στα χείλη, με χαρά και αισιοδοξία σηκώνουν τις γροθιές τους και προχωρούν τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Στη συνέχεια η κ. Τσάση άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι μπορεί αυτές να εναλλάσσονταν αλλά η κοινωνική αδικία και εκμετάλλευση έμενε και μένει ακλόνητη είτε κυβερνά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο μηχανοδηγός αλλάζει μόνο. Το ίδιο το τρένο κινείται πάντα πάνω στις ράγες των αντιλαϊκών πολιτικών. Κερδισμένοι οι λίγοι, χαμένοι και αδικημένοι εμείς οι εργάτες, η φτωχολογιά», είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι όλοι μαζί ψήφισαν τα μνημόνια, πετσόκοψαν τους μισθούς, κατήργησαν 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο, με συνέπεια να εξανεμιστεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

«Απάτη οι εξαγγελίες για αυξήσεις»

Όπως τόνισε, οι εξαγγελίες για αυξήσεις στους μισθούς είναι προεκλογική απάτη, αφού οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας –όπου υπάρχουν και εφαρμόζονται- είναι αποτέλεσμα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων.

«Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ως υποχρεωτική ήρθε ύστερα από μια σειρά κινητοποιήσεων που δίνουν τα σωματεία για υπογραφή τοπικών συλλογικών συμβάσεων Εργασίας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων για πενθήμερο, οκτάωρο και όχι στα 10ωρα με βάση τις ανάγκες των ξενοδόχων (…) Θέλουν ακόμα χαμηλότερους μισθούς και ακόμα περισσότερα κέρδη», τόνισε και στη συνέχεια εξήγησε για ποιο λόγο δεν έχουν κοινά συμφέροντα οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες.

«Οι μεν παράγουν τον πλούτο και οι δεύτεροι είναι αυτοί που τον καρπώνονται χωρίς να συμβάλουν πουθενά Αυτό προσπαθούν να αποκρύψουν με επιχειρήματα περί κοινωνικού εταιρισμού και εθνικής ομοψυχίας. Σε αυτή τη λογική προσπαθούν να μας παρασύρουν όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, από κοντά κι οι κολαούζοι της μεγαλοεργοδοσίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός πραγματικός εταίρος για τον εργάτη είναι ο συνάδελφός του.

Μήνυμα για «μαύρο» στις εκλογές

Παράλληλα, η κ. Τσάση στηλίτευσε τον νόμο Χατζηδάκη που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντα λόγο για προσπάθεια να βάλει «στον γύψο» το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επειδή ψήφισαν το 50% και το 70% αντίστοιχα των άρθρων του ίδιου νομού, υπενθυμίζοντας πως είχε προηγηθεί ο «απεργοκτόνος» νόμος Αχτσιόγλου.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» τα Τέμπη, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στάθηκε στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας, τονίζοντας ότι «μας έφεραν στο σημείο ολόκληρη Ηλεία να μην έχει ένα νοσοκομείο της προκοπής». Κλείνοντας και ενόψει εκλογών, ζήτησε από τους πολίτες να τιμωρήσουν όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα βάζοντας τις βάσεις για ισχυρό λαϊκό και εργατικό κίνημα.

«Όλοι οι εργάτες και σύσσωμα τα λαϊκά στρώματα να μαυρίσουν αυτούς που μας μαύρισαν τη ζωή. Στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις, στις αρχαιρεσίες, στις γενικές συνελεύσεις και στην κάλπη των εκλογών», είπε. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στον Σιδηροδρομικό σταθμό Πύργου.


-Αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον με εργασιακή ασφάλεια και ισότητα, τόνισε ο πρόεδρος Γ. Βέντρας

Τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά το ΕΚ Πύργου

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πύργου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Γιάννης Βέντραςανέφερε ότι η Πρωτομαγιά συνεχίζει να βρίσκει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όλης της χώρας, αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας.

«Για αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια και κοινωνική φτώχεια, με εργασιακή ασφάλεια και χωρίς ανισότητες. Αυτή την ιστορική ημέρα ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, τις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται όλοι μας να αγωνιστούμε για όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους».

Ακολούθως μίλησεη αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, η οποία δήλωσε ότι το στεφάνι που ήταν στην αίθουσα, τοποθετήθηκε στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα του επίσημου κράτους.

«Επανερχόμαστε μισό αιώνα πριν και βλέπουμε ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αρχίζει και φτωχαίνει σε σημαντικό βαθμό. Η κρίση όλων των προηγούμενων ετών, δείχνει ότι φτωχοποιείταιο ελληνικός λαός όλο και περισσότερο. Υπάρχουν ανισότητες, εργασιακή επισφάλεια, μαύρη και αδήλωτη εργασία, καθώς και εργοδοτική αυθαιρεσία, που έχουν φτάσει στα ύψη, μαστίζουν την κοινωνία και τελικά την φτωχοποιούν. Άρα οι πολιτικές που ακολουθούν τα κόμματα φέρουν την κοινωνική ανισότητα», ανέφερε.

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος επισήμανε πως η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά απεργία.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, μαζί με τα συνδικάτα, την πρώτη του Μάη αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του αντεργατικών νόμων, για δικαιοσύνη, για Δημοκρατία, για δικαιώματα. Και έχουν μεγάλη σημασία τα δικαιώματα, γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν καταστρατηγηθεί, δεν έχουμε την παιδεία και την υγεία που μας αξίζει, δεν έχουμε δημοκρατία και εργασιακή ελευθερία. Άρα λοιπόν με ευκαιρία τους αγώνες της σημερινής ημέρας, η Πρωτομαγιά του 2023, θέλουμε να είναι εφαλτήριο για μία καλύτερη ζωή, για μία καλύτερη κοινωνία με δικαιοσύνη, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας. Για καλύτερη παιδεία και καλύτερη υγεία».

Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ), Διονύσης Καλαματιανός και Βίκυ Βασιλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος