FOLLOW US: facebook twitter

Έρευνα: Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τη Δυτική Ελλάδα;

Ημερομηνία: 12-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Στην ανάλυση της τρωτότητας των τομέων της οικονομίας, του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή, προχώρησε η μελέτη, που παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την αναμενόμενη μεταβολή του κλίματος η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι τομείς της γεωργίας, των δασών, της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, των υδάτινων πόρων, των ποταμιών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει, καταγράφεται από μικρή έως μεγάλη τρωτότητα ανάλογα με το σενάριο, όπως για παράδειγμα ευμενές ή δυσμενές, αλλά και την χρονική περίοδο, δηλαδή βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της τρωτότητας, σύμφωνα με την μελέτη, είναι τα εξής:

Γεωργία

Από τη γεωγραφική ανάλυση της τρωτότητας του τομέα της γεωργίας προέκυψε ότι στο ευμενές σενάριο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι περισσότερες γεωργικές περιοχές έχουν μικρή τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή,

Δάση

Στον τομέα των δασών προέκυψε ότι στο ευμενές σενάριο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι δασικές εκτάσεις της Περιφέρειας αναμένεται να έχουν αμελητέα, έως μικρή τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όμως, οι δασικές περιοχές της Ηλείας, αναμένεται να έχουν μέτρια τρωτότητα.

Υδάτινοι πόροι

Από τη γεωγραφική ανάλυση της τρωτότητας του τομέα των υδάτινων πόρων προέκυψε ότι στο ευμενές σενάριο και έως το 2030, τα υδάτινα αποθέματα των περισσότερων δήμων της Περιφέρειας θα έχουν μικρή τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή

Ποτάμια

Από τη γεωγραφική ανάλυση της τρωτότητας για τα ποτάμια, από τη σκοπιά της εκδήλωσης πλημμυρών, στο ευμενές και ενδιάμεσο σενάριο, τα ποτάμια της Περιφέρειας παρουσιάζουν έως το 2100, μέτρια τρωτότητα. Η εικόνα είναι αντίστοιχη και στο δυσμενές σενάριο, μέχρι όμως το 2050.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος