FOLLOW US: facebook twitter

Έρευνα: Ο κορωνοϊός φέρνει περισσότερη δουλειά και μικρότερες συντάξεις

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Περισσότερη εργασία, μικρότερη συνένταξη. Αυτό αναμένεται να είναι το μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων ανά τον κόσμο, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα υποστούν δραματικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνεπαγόμενη ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Mercer, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι, εξαιτίας του ιού και των επιπτώσεων στην οικονομία, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, δουλεύοντας περισσότερα χρόνια ή λαμβάνοντας μικρότερες συντάξεις.

Άλλωστε, και προ-κορωνοϊού, τα συνταξιοδοτικά συστήματα τελούσαν υπό πίεση, καθώς βρίσκονταν αντιμέτωπα με τη δαμόκλειο σπάθη της γήρανσης του πληθυσμού και των χαμηλών επιτοκίων, κάτι το οποίο περιόριζε τα επενδυτικά κέρδη των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η πανδημία ήρθε να επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, καθιστώντας απολύτως αναγκαία τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων, προκειμένου αυτά να γίνουν βιώσιμα. Όμως, αυτή η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και σκληρά μέτρα, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

«Η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές, έχει μειώσει τις επιστροφές από επενδύσεις, ενώ έχει αυξήσει το κρατικό χρέος» περιγράφει χαρακτηριστικά,  αναλυτής – συνεργάτης της Mercer. «Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις μελλοντικές συντάξεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερα χρόνια ή να συμβιβαστούν με χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης κατά τη συνταξιοδότησή τους».

Παράλληλα, η έρευνα προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα οι κυβερνήσεις θα έχουν μικρό περιθώριο ελιγμών, προκειμένου να στηρίξουν τον πληθυσμό των συνταξιούχων, είτε μέσω των συντάξεων είτε μέσω της παροχής υπηρεσιών. Κι αυτό λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης των εθνικών οικονομιών.

«Η σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους, κατά τη διάρκεια του 2020, θα επηρεάσει κάποια στιγμή στο μέλλον την ικανότητα λειτουργίας ενός ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος ή παροχής κοινωνικών προγραμμάτων προστασίας» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος