FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα – Έρευνα: Διαχρονική «πρωταθλήτρια» η ΝΔ στην οικογενειοκρατία

Ημερομηνία: 17-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Πρωταθλήτρια και μάλιστα αδιάλειπτα αναδεικνύεται η ΝΔ στην «οικογενειοκρατία» καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Vouliwatch, που καταγράφει τον αριθμό των βουλευτών που έχουν συγγενικές σχέσεις με βουλευτές ή υπουργούς του παρελθόντος.

Το φαινόμενο είναι παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια των 46 χρόνων της μεταπολίτευσης. Κι ενώ  οι πολίτες είναι αυτοί που μέσω της ψήφου επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους, υπάρχει  η άποψη ότι οι πολιτικοί κληροδοτούν την πολιτική τους «πελατεία» στα παιδιά τους και σε  άλλους συγγενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός συγγένειας που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτός του τέκνου (δηλ. πατέρας – γιος).

Το φαινόμενο είναι έντονο και στην τρέχουσα σύνθεση της Βουλής. Στην IH’ κοινοβουλευτική περίοδο που διανύουμε ο αριθμός των βουλευτών που είχαν συγγενείς  άλλους  βουλευτές ή υπουργούς βρίσκεται στους 40, με την πρωτοκαθεδρία να καταλαμβάνει η πάντα πρώτη ΝΔ που αριθμεί 29 βουλευτές από το σύνολο των 158 εκλεγμένων με το κόμμα. Έπειτα, ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής,από 5 βουλευτές για κάθε κόμμα, και τέλος το ΚΚΕ με 1 βουλευτή. 

Το ρεκόρ μέχρι σήμερα διακρατεί η Βουλή του 1974. Σε αυτή ο αριθμός των βουλευτών που παρουσίασε οικογενειακό δεσμό με άλλους προγενέστερους, ανήλθε στους 80, δηλαδή σχεδόν το 30% της Βουλής. Έκτοτε, τα ποσοστά οικογενειοκρατίας παραμένουν υψηλά (αν και με πτωτική τάση) μέχρι και τη Βουλή του 1993 που ανήλθαν στους 37.

Από τη χρονιά εκείνη και έπειτα παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση μέχρι και τη Βουλή των εκλογών του Μαΐου 2012, όταν και σημειώθηκε το «ιστορικό χαμηλό» των 28 βουλευτών, αριθμός που κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα μέχρι και τις δεύτερες εκλογές του 2015 (σ.σ 34, 30, 29 για τις εκλογές Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αντίστοιχα).

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, σε όλες τις Βουλές της Μεταπολίτευσης την πρώτη θέση στον μαραθώνιο της οικογενειοκρατίας διατηρεί αδιάλειπτα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος