FOLLOW US: facebook twitter

ΡΑΕ: Έρχονται πρόστιμα σε παρόχους ενέργειας για απάτες κατά των καταναλωτών

Ημερομηνία: 22-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
reuma
«Δεν είμαστε Ουγκάντα. Θα βάλουμε σαφείς κανόνες για να μπει τάξη στην αγορά», δηλώνουν από τη ΡΑΕ

Με ένα πλήθος καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια προμήθειας, που διαπίστωσε έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, συνδέονται οι προτάσεις που έβαλε η ΡΑΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές την περασμένη Παρασκευή και προκάλεσαν αντιδράσεις.

Απάτες κατά των καταναλωτών

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές, η ΡΑΕ είναι έτοιμη να επιβάλει και τα πρώτα πρόστιμα σε ένα όχι μικρό αριθμό εταιρειών, για τις οποίες τεκμηριώνονται πλήρως απάτες κατά των καταναλωτών, οι οποίες αφορούν είτε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής είτε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή. Η ΡΑΕ φέρεται να έχει εντοπίσει και περιπτώσεις ντάμπινγκ τιμών τις οποίες διερευνά περαιτέρω, προκειμένου να υπάρξει τεκμηρίωση που θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων. «Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν. Είναι όμως καθήκον μας να βάλουμε μια τάξη στην αγορά και να προστατέψουμε τον καταναλωτή, και αυτό θέλουμε να γίνει κατανοητό από τους προμηθευτές», δηλώνουν  κύκλοι της ΡΑΕ.

«Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς ρίσκο», τονίζουν, παραπέμποντας στις αντιδράσεις στην πρόταση για απορρόφηση μέρους της αύξησης που προκύπτει από τη χονδρεμπορική αγορά από τους προμηθευτές, αλλά και στην πρόταση για κατάργηση του παγίου και της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

«Ο λογαριασμός ρεύματος θα γίνει πιο διαφανής»

«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το πώς ο λογαριασμός ρεύματος θα γίνει πιο διαφανής και εύληπτος για τους καταναλωτές. Δεν παρεμβαίνουμε στον τρόπο τιμολόγησης, ζητάμε οι ρήτρες αναπροσαρμογής να είναι κατανοητές και ξεκάθαρες για τον καταναλωτή από την αρχή. Να ξέρει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα προϊόν σε μια τιμή συν-πλην ένα ποσοστό αναπροσαρμογής», σημειώνουν από τη ΡΑΕ.

Και σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, διευκρινίζουν ότι ο πελάτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εάν θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε να σπάσει το συμβόλαιο χωρίς επιβαρύνσεις σε ένα εύλογο διάστημα, που μπορεί να οριστεί μέσα από τη συζήτηση με τους προμηθευτές που μόλις άνοιξε. Για την κατάργηση του παγίου η ΡΑΕ είναι κατηγορηματική, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη χρέωση παγίου. «Δεν είμαστε Ουγκάντα. Θα βάλουμε σαφείς κανόνες για να μπει τάξη στην αγορά», δηλώνουν από τη ΡΑΕ, μεταφέροντας εμμέσως την άναρχη εικόνα που επικρατεί στην αγορά.

Οι τιμές ρεύματος θα παραμείνουν ψηλά

Η παρέμβαση της ΡΑΕ σε κάθε περίπτωση στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές και κερδοσκοπικές συμπεριφορές των εταιρειών προμήθειας, σε μια συγκυρία που οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω της αύξησης της τιμής των CO2 και της τιμής του φυσικού αερίου. Οι τιμές ρεύματος, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ, θα παραμείνουν ψηλά, αφού οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος