FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται το πιο θερμό καλοκαίρι στην Ελλάδα; – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ημερομηνία: 02-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ και επισήμανε πως το θέμα του κλίματος ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό χώρο αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό καθώς και τον παγκόσμιο.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε πως «Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου και προβληματιζόμαστε με βάση βεβαίως τις διεθνείς καταγραφές και τα διεθνή στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Θεωρείται ότι πάμε σε μία αύξηση της διαδικασίας για πιο θερμές περιόδους και μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε και τη μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος».

Εν συνεχεία, ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι δεν μπορούν οι ειδικοί να προβλέψουν με ακρίβεια τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Τόνισε πως η προϊούσα αύξηση της θερμοκρασίας επιφέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

«Η αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και τις άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε πιο μεγάλη ξηρασία, σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών. Στη συνέχεια, έχουμε διαστήματα με έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και όλος αυτός ο κύκλος, που επιταχύνεται συνέχεια, οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει χαρακτήρα επιστροφής. Το φαινόμενο της ερημοποίησης», κατέληξε.

Εκτιμήσεις για πιο θερμό καλοκαίρι

Από πλευράς του, ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Πρόδρομος Ζάνης σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό επιχειρησιακά να γίνει πρόβλεψη για το τι καλοκαίρι θα έχουμε.

«Υπάρχουν μόνο εποχιακές προβλέψεις οι οποίες είναι σε ερευνητικό επίπεδο από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμό. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο θερμό, αλλά αυτό πρέπει να το κοιτάμε λίγο με κάποια επιφυλακτικότητα».

Τέλος, ο Πρόδρομος Ζάνης επεσήμανε αναφορικά με τους καύσωνας πως «Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε με τα παρατηρισιακά δεδομένα, θα δούμε ότι αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων επεισοδίων» και συμπλήρωσε πως «Τώρα και με βάση τα μελλοντικά σενάρια οδεύουμε σε μία περαιτέρω αύξηση», εξηγώντας πως θα σημειώνονται 5 έως και 6 επεισόδια ισχυρού καύσωνα ανά δεκαετία.

Πηγή: lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος