FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται ρύθμιση για τα 160.000 στρέμματα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων της Ηλείας – Επιδοτήσεις μεν, χωρίς μεταβίβαση δε

Ημερομηνία: 18-01-2023 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με ξεχωριστό ενδιαφέρουν αναμένουν οι ιδιοκτήτες γης της Ηλείας τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (Δ/Α), με την οποία θα επιτρέπεται η αγροτική τους χρήση χωρίς κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων, αλλά και χωρίς απόδοση κυριότητας, ώστε να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Στην Ηλεία οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάνω από 160.000 στρέμματα σε όλη την εδαφική επικράτεια, αριθμός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αφού εδώ και δύο χρόνια έχει «παγώσει» η εξαγορά τους με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2020. Αξίζει να επισημανθεί πως όταν ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς, στον νομό είχαν υποβληθεί 4.465 αιτήσεις για 23.663 στρέμματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Η καταβολή των επιδοτήσεων για τις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν έχει διακοπεί μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από το εάν αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη ως Δ/Α. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα διατηρήσουν το δικαίωμα χρήσης για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ), όπως αναφέρει tovima.gr. Όμως δεν θα μπορούν να τις μεταβιβάσουν, με δεδομένο ότι η κυριότητα ανήκει και θα εξακολουθήσει να ανήκει στο Δημόσιο.

Στο ΥπουργείοΠεριβάλλοντος έχει παραδοθεί η οικονομοτεχνική μελέτη που στοιχειοθετεί ότι η διατήρηση των εκχερσωμένων εκτάσεων αποτελεί υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, ώστε η ρύθμιση να είναι νομικά στέρεα, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Ουσιαστικά τεκμηριώνειτιςοικονομικές συνέπειες που θα έχει η αποβολή αγροτών από τις εκτάσεις που είχαν καταπατήσει στο παρελθόν προκειμένου να τις καλλιεργήσουν, η συνεισφορά τους στο τοπικό ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας που εξασφαλίζονται και οι επιδοτήσεις πουέχουνδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει το 2020 τη διαδικασία εξαγοράς αυτών των εκτάσεων, έπειτα από σχετική προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων επί των ρυθμίσεων που είχαν γίνει το 2014 και το 2017, οι οποίες περιελάμβαναν και εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί πριν από το 1975, καθώς έκριναν ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Π. Λάττας:  «Η ρύθμιση θα δημιουργήσει κοινωνική ειρήνη»

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είχε επισημάνει σε παλαιότερες δηλώσεις του στην «Πρωινή» πως η ρύθμιση για τις εκτάσεις Δ/Α είναι σημαντική, καθώς θα απεγκλωβίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στην Ηλεία.

«Είμαστε εν αναμονήτης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα διευθετήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ηλεία. Ουσιαστικά θα δημιουργήσει μια κοινωνική ειρήνη μεταξύ των εκτάσεων που έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα και σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο μετατράπηκαν σταδιακά μέχρι το 2007 σε αγροτικές εκτάσεις, όπως εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες του 2007, και η κατάστασή τους πλέον  είναι μη αναστρέψιμη και έχει παγιοποιηθεί.Στην Ηλεία έχουν γίνει 4.465 αιτήσεις για 23.663 στρέμματα, οπότε καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Αφορά περίπου το 5,5% της έκτασης του Δασαρχείου Πύργου και η νομοθετική αυτή ρύθμιση έρχεται να επιλύσει την αντισυνταγματικότητα της 720/2020 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με τους νόμους 4280/2014 και 4467/2017 ως προς το τμήμα που αφορά εκτάσεις που εκχερσώθηκαν χωρίς καμιά σχετική άδεια της υπηρεσίας και εμφανίζουν το 2007 αγροτική μορφή. Οπότε, με τη ρύθμιση αυτή επιλύεται νομοθετικά και αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορούν με ασφάλεια οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων να τις καλλιεργούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους», είχε δηλώσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος