FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται πακέτο στήριξης για τον τουρισμό

Ημερομηνία: 12-02-2021 | Συγγραφέας:

To σίγουρο είναι πως η πανδημία «έδειξε τα δόντια της» στον ελληνικό τουρισμό την περσινή χρονιά ωστόσο φέτος αναμένεται να είναι  μια καλύτερη τουριστική χρονιά σε σχέση με πέρυσι αλλά θα απέχει σίγουρα πολύ από το 2019.

Τα καταλύματα σύμφωνα με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2020 είδαν να εξανεμίζεται  το 61% του τζίρου τους και τα στοιχεία που αναμένονται για το τέταρτο τρίμηνο προφανώς θα είναι και χειρότερα καθώς τους τελευταίους 2 μήνες του χρόνου η χώρα βρισκόταν σε lockdown και εννοείται πως χάθηκε και χάνεται πλέον και η χειμερινή σεζόν.

Για όσα ξενοδοχεία λοιπόν είδαν τον τζίρο τους όχι απλά να μειώνεται αλλά πραγματικά να εξαϋλώνεται καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021. Το μέτρο αφορά τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη θα καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 31-12-2020 έως 31-3-2021.Υπενθυμίζεται πως υπήρχε ανάλογη επιδότηση για το χρονικό διάστημα από 01/9/2020 έως και 31/12/2020.

Η ως άνω επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών αφορά στο σύνολο των κλάδων ασφάλισης για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού που απασχολείται στα τουριστικά καταλύματα.

Το επόμενο πρόγραμμα αφορά ξενοδόχους που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα θα ενταχθούν και σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για ένα χρόνο τόσο για το ποσό που καταβάλλουν σε μισθούς όσο και το ποσό που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές. Για την ακρίβεια από τον κρατικό προϋπολογισμό  έως και 12 μήνες, θα πληρώνεται το 80% τόσο του μισθολογικού όσο και του  μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και επιχειρήσεις που δεν εμφανίζουν μείωση τζίρου. Η ενίσχυση θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου ενώ η ενίσχυση που θα λάβει από το κράτος θα πρέπει να μην ξεπερνά το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου. Επιπλέον οι επιχειρήσεις-ξενοδοχεία που θα κάνουν χρήση του προγράμματος θα δεσμεύονται και με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Συνδυαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδο των καταλυμάτων θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών όπως και άλλες πάγιες δαπάνες.

Βασική προϋπόθεση θα είναι οι επιχειρήσεις να εμφανίζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% αλλά και να απασχολούν εργαζόμενους. Μέχρι τέλος του μήνα το οικονομικό επιτελείο θα έχει ορίσει τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ενώ και σε αυτή τη περίπτωση το πρόγραμμα θα είναι «κουμπωμένο» με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Πηγή: dimokratiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ