FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται ο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» να μαγέψει μικρούς και μεγάλους!

Ημερομηνία: 08-12-2022 | Συντάκτης:

Οι ΕρασιΤΕΧΝΕΣ Αμαλιάδας κάνουν πρεμιέρα στην Αμαλιάδα την Παρασκευή με το κλασικό αριστούργημα του Θερβάντες σε διασκευή Γ. Καλατζόπουλου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Μια φορά και ένα καιρό σε ένα όμορφο χωριό, στην επαρχία Μαντσα, έζησε ο Δον Κιχώτης, ο παράξενος ιππότης, μαζί κι ο  φίλος του Σάντσο Παντσα… Το αριστουργηματικό κλασικό έργο του Θερβάντες «ΔΟΝ  ΚΙΧΩΤΗΣ» που αποτελεί έναν ύμνο στην ανιδιοτελή φιλία, παρουσιάζει την φετινή θεατρική σεζόν η θεατρική ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ Αμαλιάδας , σε διασκευή του ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία του Χάρη Κότσιφα. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ στις 8 το βράδυ, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του δήμου  ‘Ηλιδας και  πραγματοποιείται  σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και την στήριξη του δήμου Ήλιδας.

 Να σημειώσουμε ότι η διασκευή έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν ευχάριστα μικροί και μεγάλοι. Τον ρόλο του Δον Κιχώτη ερμηνεύει ο Νίκος Κώνστας και του Σάντσο η Ντέμη Κότσιφα και πρόκειται για ένα έργο από 25 ηθοποιούς με γέλιο, χορό, τραγούδια , υπέροχα κουστούμια, αλλά και πολύ βαθιά νοήματα για τις αξίες της ζωής , που σήμερα αναζητούμε όλοι για μια επανεκκίνηση της κοινωνίας μας.  Ο μυθικός ήρωας Δον Κιχώτης και ο πιστός του σύντροφος Σαντσο Παντσα ξεκινούν ένα αγώνα για να αλλάξουν τον κόσμο, για να πολεμήσουν την αδικία και τον κόσμο του συμφέροντος και να ξαναφέρουν πίσω την αγάπη την αδελφοσύνη και της ελευθερία του πνεύματος. 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Έτσι, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Παραμυθιά,  η ομάδα μετρά  αντίστροφα για τις παρατάσεις στην Αμαλιάδα που θα δοθούν Παρασκευή 9/12 ώρα 8 μμ, Σάββατο 10/12 ώρα 8 μμ, Κυριακή 11/12 ώρα 11 το πρωί,  Παρασκευή 16/12 ώρα 8 μμ, Σάββατο 17/12 ώρα 8 μμ και Κυριακή 18/12 ώρα 11 πρωί .  Στην πρωινή παράστασης της προσεχούς Κυριακής, θα παρευρεθεί και ο Γιάννης Καλατζόπουλος που αποδεέχθηκε την πρόσκληση των ΕρασιΤΕΧΝΩΝ. Είσοδος για οικονομική ενίσχυση 4 ευρώ. Μάλιστα οι ΕρασιΤΕΧΝΕΣ ακολουθούν την οδό της αλληλεγγύης όπως κάνουν σε όλες τους τις παραστάσεις και έτσι ένα μέρος των εισπράξεων μας από την μικρή οικονομική ενίσχυση θα διατεθεί για την «Κουζίνα του δρόμου» «Ο άλλος πολίτης» που μαγειρεύει για αστέγους και κοινωνικά πάσχοντες .

Τέλος να σημειώσουμε ότι η θεατρική ομάδα, θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη τύπου στην Αμαλιάδα με περισσότερες ακόμα λεπτομέρειες της παράστασης.

O σκηνοθέτης  Χάρης Κότσιφας δίνει το στίγμα της παράστασης 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Κότσιφας, μιλώντας για το έργο  αναφέρει τα εξής:

“Σε μια εποχή εξαφανίζονται οι αξίες , η ομάδα μας επέλεξε να ανεβάσει το κλασσικό έργο του Ισπανού, Μιγκέλ ντε Θερβάντες « ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»,  σε μια υπέροχη διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Σήμερα που όλα αναθεωρούνται και επανατοποθετούνται, οι κωμικοτραγικές φιγούρες του Δον Κιχώτη και του ΣάντσοΠάντσα είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

Σκεφτήκαμε σ αυτό το έργο μας λοιπόν να υπερασπιστούμε  το όνειρο, γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων, μας δείχνει έναν καινούργιο δρόμο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο!

Γι αυτό απευθυνόμαστε σε όλους. Στα παιδιά που ονειρεύονται, αλλά και στους μεγάλους που ακόμα αντιστέκονται και επιμένουν να θέλουν να ονειρευτούν ένα καλύτερο κόσμο.

Με τραγούδια,  χορό και όλους τους ηθοποιούς θα ακολουθήσουμε την πορεία του Δον Κιχώτη και του πιστού του φίλου, για την αναζήτηση της ψυχής του ανθρώπου , που θυσιάζει το υλικό και πρόσκαιρο, για το πνευματικό και το αιώνιο

Ο Δον Κιχώτης έρχεται για να κάνει το αδύνατο δυνατό, να πολεμήσει με τα σκοτάδια , την υποκρισία, την ψευτιά και να προτάξει την αγάπη απέναντι στην κακία!

Η παράσταση, γεμάτη απίστευτο  χιούμορ και ευαισθησία, υμνεί τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.

Ο Δον Κιχώτης σ αυτό το «Ταξίδι» δεν είναι μόνος. Έχει και τον πιστό του φίλο Σάντσο μαζί του.

Ο Δον Κιχώτης  πετάει στα σύννεφα, ο Σάντσο πατάει γερά στη γη. Ο Δον Κιχώτης  πάει να υπηρετήσει μία ευγενική Δεσποσύνη και υψηλά ιδανικά, ενώ τον Σάντσο τον απασχολεί το επόμενο γεύμα. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που τους ενώνει- η αφοσίωση του ενός για τον άλλον. Ο Θερβάντες χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Ποιός από τους δύο είναι Σοφός; Ο Δον Κιχώτης, ο μορφωμένος άνθρωπος που ζει μέσα στον κόσμο της φαντασίας του, ή ο Σάντσο που βλέπει τα πράγματα με καθαρότητα;

Η δική μας επιλογή των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τον Δόν Κιχώτη, τον Σάντσο , αλλά και όλων των χαρακτήρων, ακόμη και των «ζωντανών» ανεμόμυλων κρύβουν τους συμβολισμούς τους.Ξεφεύγουν από την «κατεστημένη» εικόνα των γνωστών  ηρώων σε εμφάνιση, φύλο, τρόπο ομιλίας κλπ .

«Ο Δον Κιχώτης και οι ήρωες του» δεν είναι συγκεκριμένης εμφάνισης ή γυναίκες ή άντρες . Είναι οι άνθρωποι που σήμερα ίσως ζουν δίπλα μας…».

Παίζουν με σειρά εμφάνισης

Ροσινάντε: Ρένα Πολλάτου – Παπαδοπούλου

Δον Κιχώτης: Νίκος Κώνστας

Τερέζα: Ελένη Κορδαλή

Χουανίτα: Χαρά Μπέκιου

Παπάς: Σταύρος Πολλάτος

Αλόνσα: Χρύσα Λαδέα

Σάντσο: Ντέμη Κότσιφα

Γυναίκα Σάντσο: Γιάννα Γούναρη

Καλόγηρος Α: Ηλίας Φωτόπουλος

Καλόγηρος Β: Αλέκα Κατσαρού

Κόμισσα: Αργυρώ Αντωνοπούλου

Βοσκός: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Κουρέας: Δημήτρης Aναστασόπουλος

Δεσμοφύλακας: Γιώργος Παλυβός

Κατάδικος Α: Ηλίας Καπετανάκος

Κατάδικος Β: Αλέκα Κατσαρού

Καράσκο: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Κριστομπάλ: Ηλίας Καπετανάκος

Δούκας: Ευτυχία Κυβρακίδου

Ανεμόμυλοι: Αγγέλικα Λαμπαδά, Πόπη Μούσιου, ΚατερίναΜανουσοπούλου

Προβατάκια: Νίκος Νταλαμάρας, Γιώργος Νταλαμάρας, Κωνσταντίνος Πατσαλιάς, Ιόλη Πατσαλιά, Άννα Πολλάτου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος