FOLLOW US: facebook twitter

Επόμενη μέρα για την οικονομία: Τέσσερα κλειδιά για τη μείωση του χρέους

Ημερομηνία: 15-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σχέδιο τεσσάρων σηµείων για το ελληνικό χρέος δροµολογεί το οικονοµικό επιτελείο µε στόχο να εδραιωθεί το καλό κλίµα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και να συµπιεστεί περαιτέρω το κόστος δανεισµού για την ελληνική οικονοµία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση µε τις άλλες αγορές στην Ευρωζώνη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και δηµοσιονοµικές ανάσες.

Με ναυαρχίδα την πρόωρη εξόφληση του ακριβότερου µέρους των δανείων του ∆ΝΤ -σύµφωνα µε πληροφορίες, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από συνολικό υπόλοιπο 9,5 δισ. µε εξοικονόµηση που εκτιµάται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ- τις επόµενεςεβδοµάδες και µήνες θα ξετυλιχθεί µιασηµαντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, θωρακίζοντας την ελληνική αγορά, η οποία κτίζεται από την αρχή µετά την κατάρρευση του 2010.

Αυτό το σχέδιο περιλαµβάνει νέες οµολογιακές εκδόσεις µέχρι το τέλος του έτους, µε την πρώτη εξ αυτών να βρίσκεται προ των πυλών σύµφωνα µε πληροφορίες, την άµεση ενεργοποίηση ακόµη ενός µεσοπρόθεσµου µέτρου αναδιάρθρωσης που είχε αποφασιστεί πέρυσι τον Ιούνιο και έχει να κάνει µε τη δεκαετή παράταση της µέγιστηςσταθµισµένης διάρκειας των δανείων του EFSF (96 δισ. ευρώ), ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για µια νέα ανταλλαγή ή αποπληρωµήοµολόγων που έχουν «ξεµείνει» από το PSI (περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ), αναδιαρθρώνοντας έτσι ακόµη ένα µέρος του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο της Αθήνας στις τελικές του λεπτοµέρειες κουβάλησε στις αποσκευές του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επαφές του στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ∆ΝΤ, µετά και το «πράσινο φως» από την Ευρωζώνη που υπονόησε µε δηλώσεις του πριν από λίγες µέρες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Θετικό μήνυμα στις αγορές 

Οπως φαίνεται, το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση 3,5-4 δισ. ευρώ ακριβών δανείων του Ταµείου, για τα οποία η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο άνω του 5%, την ώρα που η χώρα δανείζεται µε επιτόκιο πέριξ του 3,5% στη δεκαετία και σηµαντικάχαµηλότερα στις πιο κοντινές διάρκειες. Τα εν λόγω δάνεια άλλωστε έληγαν φέτος, ενώ, όπως τονίζει αξιωµατούχος του οικονοµικού επιτελείου, είναι πολύ σηµαντικό το µήνυµα που δίνει η Ελλάδα στις αγορές µε µια τέτοια κίνηση.

Οτι δηλαδή ακόµη και η Ελλάδα καταφέρνει να δανείζεται µε επιτόκιο χαµηλότερο από το επιτόκιο που χρεώνει ο πιστωτής στον οποίο προσέφυγε η χώρα ως την ύστατη λύση, δηλαδή το Ταµείο, όταν οι αγορές «κλείδωσαν» για το ελληνικό ∆ηµόσιο το 2010. Τεχνικά, εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά όπως φαίνεται, θα σταλεί αίτηµα στον ESM από την ελληνική πλευρά για την πρόωρη αποπληρωµή των συγκεκριµένων δανείων.

Στη συνέχεια και έπειτα από µια αρκετά… δαιδαλώδη πορεία εγκρίσεων και εσωτερικών διαδικασιών, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να δροµολογηθεί, το πιθανότερο από την Τράπεζα της Ελλάδος, το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Το σχέδιο αυτό τεχνικά εκτιµάται ότι θα απαιτήσει περίπου 50-60 µέρες για να ολοκληρωθεί, είναι όµως σαφές πως και µόνο η ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης για να «τρέξει» η διαδικασία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα.

Εκτιµάται ότι από την πρόωρη εξόφληση µέρους των δανείων του Ταµείου θα προκύψει εξοικονόµηση της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σηµειωθεί πως το µέσο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δηµόσιου χρέους σήµερα ανέρχεται στο 1,61% και είναι προφανές πως εάν τα ακριβά δάνεια του ∆ΝΤ αποπληρωθούν, το επιτόκιο αυτό θα συµπιεστεί περαιτέρω.

Εν τω µεταξύ, θέµα χρόνου είναι η ανακοίνωση της ενεργοποίησης ακόµη ενός µεσοπρόθεσµου µέτρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στη βάση της απόφασης που ελήφθη πέρυσι τον Ιούνιο, όταν «κλείδωσε» στο Eurogroup το µεταµνηµονιακό πλαίσιο της χώρας που αφορά στη δεκαετή παράταση της µέγιστηςσταθµισµένης διάρκειας των δανείων του EFSF (96 δισ. ευρώ). Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόµη ένα ισχυρό σήµα προς τις αγορές ότι εφαρµόζονται κανονικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το µεταµνηµονιακό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί για τους επενδυτές ένα πολύ ισχυρό ασφάλιστρο κινδύνου για τις τοποθετήσεις τους στην ελληνική αγορά.

Μελετημένες κινήσεις 

Κεντρικός πυλώνας βέβαια στη στρατηγική του οικονοµικού επιτελείου για την αγορά οµολόγων είναι οι επόµενεςοµολογιακές εκδόσεις. Τα βήµατα που έχουν γίνει µέχρι τώρα έχουν «γράψει» θετικά στην αγορά και υπό αυτό το πρίσµα η αµέσωςεπόµενη κίνηση που θα δροµολογήσει αρκετά σύντοµα το ελληνικό ∆ηµόσιο είναι πολύ σηµαντική.

Ήδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα πτώση των επιτοκίων στην αγορά τις τελευταίες µέρες ανεβάζει το θερµόµετρο  στο κυβερνητικό επιτελείο για µια νέα έκδοση, είναι όµως σαφές πως η απόφαση θα είναι ιδιαίτερα µελετηµένη, αφού κεντρικός στόχος δεν είναι µια κίνηση εντυπωσιασµού -πολιτικού ή οικονοµικού- ή µιαταµειακή κίνηση. Κεντρικός στόχος είναι η επόµενη έκδοση να µην απογοητεύσει και να ισχυροποιηθεί η αίσθηση στις διεθνείς αγορές πως οι ελληνικές εκδόσεις έχουν καταρχήν προτεραιότητα τη θωράκιση της ελληνικής αγοράς χρέους και κυρίως την ανάκτηση της εµπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος