FOLLOW US: facebook twitter

Επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Ευστάθιου Τσιτλακίδη- Τραγικός επίλογος…

Ημερομηνία: 02-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Γρίφος οι συνθήκες και τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους

H τελευταία πράξη του δράματος της πτώσης του μοιραίου Phantom παίχτηκε χθες το πρωί, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους ανοιχτά του Κατακόλου, έπειτα από εκπαιδευτική άσκηση, καθώς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε την ύπαρξη ευρημάτων που επιβεβαιώνουν ότι και ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης είναι νεκρός.Είχε προηγηθεί η εύρεση της σορού του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Σύμφωνα με tanea.gr, η ταυτοποίηση των δύο πιλότων έγινε μέσω DNA από υλικό που είχε ληφθεί, ενώ και στα συντρίμμια είχαν βρεθεί στοιχεία που υποδήλωναν το τραγικό τέλος.Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατακόλου υπάρχουν ακόμα μικρά τμήματα του μαχητικού, ενώ τα μεγαλύτερα, μαζί με το κυρίως τμήμα της ατράκτου έχουν βυθιστεί σε πολύ μεγάλο βάθος.

Εκεί εκτιμάται ότι βρίσκονται και οι κινητήρες του μαχητικού, που ενδεχομένως θα μπορέσουν να ρίξουν φως στα αίτια, ενώ και το καταγραφικό πτήσης πιθανότατα έχει χαθεί στα βάθη του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, δευτερόλεπτα προτού το F-4 Phantom πέσει στη θάλασσα,οι πιλότοι του μαχητικού έκαναν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα.

Σε ποιο ακριβώς ύψος πετούσαν, δηλαδή πόσα πόδια πάνω από τη θάλασσα, είναι κάτι που θα καταθέσουν οι πιλότοι του «bravo 1» δηλαδή του προπορευόμενου Phantom που είχε τον ρόλο του αρχηγού του ζεύγους στην επιτροπή διερεύνησης. Τι μπορεί να συνέβη και το Phantom κατέπεσε στη θάλασσα είναι άγνωστο. Επικοινωνία δεν έχει καταγραφεί, κάποιο τελευταίο μήνυμα δεν φαίνεται να εξέπεμψαν ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν στο ερώτημα αν ο εντοπισμός ενός από τα δύο αλεξίπτωτα σημαίνει ότι οι πιλότοι προσπάθησαν τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος αλλά δεν τα κατάφεραν.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής

Παράλληλα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου των δύο πιλότων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού. Στη «μάχη» ρίχνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι ειδικοί θέλουν να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας, καθώς στο Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες με βάθος 1.000μέτρα. Αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν αν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.

Σήμερα θα τελεστεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τρίπολη και την Παρασκευή η κηδεία του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, όπου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος