FOLLOW US: facebook twitter

Επιτυχημένη η 5η γιορτή Ελιάς από τις «Πυργιώτισσες» στο κατάμεστο θέατρο Απόλλωνμε ενημερωτικό και πολιτιστικό χρώμα

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Με επιτυχία και με πολύ κόσμο, πραγματοποιήθηκε και φέτος, η 5η Γιορτή Ελιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πύργου «οι Πυργιώτισσες». Στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων», η πρόεδρος του Συλλόγου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου μίλησε για την ελιά αναφερόμενη σε ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με το προϊόν ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης και ο Δήμαρχος Πύργου.

Μικρή αναδρομή στο ιστορικό της ελιάς που ήρθε στην Ελλάδα πριν 2.500 χρόνια, έκανε στην ομιλία του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, όντας γεωπόνος, μιλώντας για τις διάφορες ποικιλίες ελιάς αλλά και για τη φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου εξαιτίας του δάκου και του γλοιόσπορου, με μια πολύ επίκαιρη ομιλία που εστίαζε στο πρόβλημα που έχει προκύψει και που έχει τεράστιο οικονομικό αντίκρισμα στις τσέπες των ελαιοπαραγωγών του νομού και στην τοπική μας οικονομία, όπως και στις ασθένειες της ελιάς. Μάλιστα, τόνισε ότι η καταλληλότερη περίοδος καταπολέμησης του δάκου είναι μετά το τέλος της συλλογής του ελαιοκάρπου. Επισήμανε ακόμα ότι η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας κυμαίνεται στους 360 χιλιάδες τόνους ενώ η εξαγωγή περίπου στους 60 χιλιάδες τόνους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε η Ιωάννα Ψάρρη, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Γιορτή Ελιάς του Συλλόγου φιλοξενούνταν στο Ελαιοτριβείο της, ενώ η όμορφη βραδιά έκλεισε με θεατρικά δρώμενα για την ελιά και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, στην όμορφα διακοσμημένη με ελιές σκηνή του θεάτρου Απόλλων. Μια πραγματικά πολύ ωραία εκδήλωση που συνδύαζε την ενημέρωση με τον Πολιτισμό, γιατί η ελιά για την Ηλεία αποτελεί βραχίονα της τοπικής μας αγροτικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και στοιχείο της λαϊκής και πολιτιστικής μας παράδοσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος