FOLLOW US: facebook twitter

Επιτέλους, κάτι κινείται για το Κέντρο Ημέρας ατόμων με αυτισμό στο Πελόπιο

Ημερομηνία: 18-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Με απόφαση του ΔΣ του ΓΝ Ηλείας εστάλη αίτημα στην Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας

Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Ηλείας, η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας αποφάσισε με καθυστέρηση ενός έτος, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έγκριση σκοπιμότητας του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Το πρώτο βήμα ήταν η αποστολή αιτήματος στη Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας η οποία και θα γνωμοδοτήσει ως προς την αναγκαιότητα της, το οποίο και έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝ Ηλείας μετά από εισήγηση του Διοικητή.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το περασμένο καλοκαίρι (16/06/2020) υποβλήθηκε στη Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας η Μελέτη σκοπιμότητας από την αρμόδια επιτροπή και σύμφωνα με αυτή, το συνολικό κόστος προμήθειας εξοπλισμού και εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών για το Κέντρο Ημέρας, ανέρχεται στο ποσό των 65.144 ευρώ και το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος λειτουργίας ανέρχεται τις 448.036 ευρώ.

Ιστορικό

Ολα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2019 όταν  η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας υπέβαλε αίτημα στη Μητρόπολη Ηλείας για την παραχώρηση κτιρίου στο Πελόπιο με σκοπό τη φιλοξενία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Η ανταπόκριση ήταν θετική και επιβεβαιώθηκε με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε την παραχώρηση (χρησιδάνειο) για δέκα έτη στις 4 Δεκεμβρίου. Η απόφαση τοποθετούσε την έναρξη ισχύος της παραχώρησης αμέσως μετά την έγκριση λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας. Θετικοί στο εγχείρημα ήταν τόσο ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Δημ. Στασινόπουλος. Ακολούθησε η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή μηχανικού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με σκοπό την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και την προώθησή της στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου (αντίστοιχο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εντός των ορίων της 6ης ΥΠΕ) στοχεύει στην ενίσχυση της αυτονομίας των φιλοξενουμένων, την εποικοδομητική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, την καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων και την ανάπτυξη προεπαγγελματικών δεξιοτήτων (μαγειρική, κηπουρική, ατομική υγιεινή και καθαριότητα, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστική, χορός, θέατρο). Παράλληλα παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στις οικογένειες παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος