FOLLOW US: facebook twitter

Επιτέλους και «γενική αίματος» στο ΠΕΔΥ Πύργου

Ημερομηνία: 19-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

pedy-geniki-aimatos2Εγκαταστάθηκε ο αναλυτής που έλειπε – Γίνονταν μόνο οι εξειδικευμένες  εξετάσεις αλλά όχι οι απλές αιματολογικές

Η λίστα αναμονής για μια γενική εξέταση αίματος ξεπερνά τα 100 άτομα στη Νομαρχιακή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας των Πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ στον Πύργο. Και αυτοί είναι όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό μικροβιολογικό ιατρείο και αναγκαστικά περίμεναν την προμήθεια του αιματολογικού αναλυτή για να κάνουν τις εξετάσεις τους. Χθες έγινε η παρουσίαση του εξοπλισμού που παρελήφθη την Τρίτη και άμεσα πλέον ξεκινά η διενέργεια των αιματολογικών εξετάσεων με προτεραιότητα στα άτομα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

pedy-geniki-aimatosΗ Νομαρχιακή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας των Πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ στον Πύργο, από την στιγμή που οργανώθηκε ξανά, διέθετε εξειδικευμένο αναλυτή για την διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων αλλά όχι για την βασικότερη γενική εξέταση αίματος. Τώρα όμως μπαίνει σε σωστή βάση λειτουργίας και σχεδιάζεται η προμήθεια και νέου ακόμα πιο εξειδικευμένου αναλυτή για την διεύρυνση του φάσματος των μικροβιολογικών εξετάσεων. Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας των Πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ στον Πύργο Βασίλης Στασινόπουλος για να φτάσουμε στο σήμερα έγινε μεγάλη προσπάθεια και αγώνας με τη συμβολή και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιαννόπουλου. «Η μικροβιολόγος έχει κρατήσει τα παραπεμπτικά των ασθενών που είχαν κάνει νωρίτερα τις βιοχημικές εξετάσεις για τη στιγμή αυτή. Θα δημιουργήσει μια λίστα και θα τις ολοκληρώσει σύντομα. Δεν υπήρχε η γενική αίματος ερχόταν ο ασθενής και έφευγε. Τώρα εφόσον την έχουμε θα προχωρήσουν όλα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξετάσεις γιατί πρώτη ήταν η γενική αίματος» σχολίασε ο κ. Στασινόπουλος. Εστιάζοντας στη βοήθεια της 6ης ΥΠΕ τόνισε ότι έχουμε μεγάλη βοήθεια από τον κ. Γιαννόπουλο ενώ και από τις εξαγγελίες του κ. υπουργού ακούσαμε πως δίνει μεγάλη βάση στις μονάδες υγείας, τις οποίες θα κάνει σημείο αναφοράς στην πρωτοβάθμιας υγείας. Θα στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας, ενώ και η μονάδα υγείας θα στελεχωθεί και με άλλες ειδικότητες… Αν αυτό γίνουν θα είναι πολύ καλά για την υγεία. Αν δεν λειτουργήσει η πρωτοβάθμια δεν πρόκειται να έχουμε υγεία στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη μικροβιολόγος του τμήματος Δήμητρα Λέντερη, τόνισε πως ο νέος αναλυτής καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα βασικών αιματολογικών εξετάσεων. «Είναι 22 παραμέτρων και αυτό σημαίνει πως βγάζει όλο τον τύπο των λευκών και όχι μόνο τους τρεις χαρακτήρες. Είναι προσόν για εμάς. Εννοείται πως βγαίνει ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα λευκά και τα αιμοπετάλια. Είναι μια βασική εξέταση που τη ζητάνε όλοι οι γιατροί, πριν περάσουμε στα βιοχημικά. Είχαμε έως τώρα τον ακριβό αναλυτή και όχι αυτόν. Εξυπηρετούμε ασφαλισμένους που ήταν στη λίστα αναμονής εδώ και μήνες και δέχτηκαν να μπουν στη λίστα για να μην πάνε έξω. Έχω ξεκινήσει τα τηλέφωνα, πέρασαν οι πρώτοι δέκα και υπάρχουν ακόμα 100 στην αναμονή. Και ο ασφαλισμένος και ο ανασφάλιστος έρχονται και γράφουν τις εξετάσεις που επιθυμούν στους γιατρούς μας ή στους συμβεβλημένους και οι εξετάσεις γίνονται την ίδια ημέρα και την ίδια ημέρα βγαίνουν τα αποτελέσματα».

Τέλος η κα Λέντερη επισήμανε πως έχει προστεθεί μια ακόμα εξέταση στο εργαστήριο αυτή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που αφορά στο ποσοστό ζαχάρου στον οργανισμό τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και απαιτείται από τους γιατρούς για την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος