FOLLOW US: facebook twitter

Επιστροφή στις τάξεις: Ανησυχία πριν καλά – καλά χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Ημερομηνία: 31-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Από τους απείθαρχους παππούδες περάσαμε στους απείθαρχους νέους και μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορεί να φτάσουμε σε απείθαρχα 6χρονα που… παίζουν στο διάλειμμα παρέα. Ένα πρόβλημα με την πειθαρχία το έχει αυτή η κυβέρνηση!

Εκπαιδευτικοί, γονείς, επιστήμονες αλλά και τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν έντονη ανησυχία για το αν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία όλων, από τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τάξεις σε πλήρη σύνθεση και σε καθημερινή βάση.

Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν είναι απολύτως εύλογα: Πώς γίνεται τον περασμένο Μάιο με λίγες δεκάδες κρούσματα ή ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων την ημέρα, η κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία με μέγιστο αριθμό μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα και σήμερα να ετοιμάζεται να τα ανοίξει με 20 και 30 παιδιά; Πώς γίνεται επίσης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος 20 τετραγωνικών να ισχύει ο περιορισμός των τριών ατόμων και σε μια τάξη των ίδιων λίγων τετραγωνικών να στοιβάζονται 20 και 25 παιδιά;

Η σύγχυση στο κυβερνητικό επιτελείο έγινε ολοφάνερη με τη δωρεάν χορήγηση μάσκας στους μαθητές. Η υπουργός και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απέκλειαν το ενδεχόμενο να μοιραστούν μάσκες, κάνοντας λόγο για «προσωπικό εργαλείο» και προτάσσοντας την «ατομική ευθύνη», με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να τις διαψεύδει, ανακοινώνοντας ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους για τη δωρεάν χορήγηση μασκών στους μαθητές.

Τελικά η ελάχιστη αυτή υποχρέωση της πολιτείας μεταφράστηκε σε δύο πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες. Σύννεφα καλύπτουν βέβαια τη διαδικασία προμήθειας αυτών των μασκών, η οποία παραμένει άγνωστη παρ’ ότι είμαστε μια ανάσα πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του πλαισίου έναρξης των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθολική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και παιδιά στους εσωτερικούς χώρους, προβλέποντας μάλιστα και ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται, ξεχωριστά διαλείμματα για το κάθε τμήμα και διανομή παγουριού στους μαθητές Δημοτικού.

Συνωστισμός

Ωστόσο, μία παράμετρος είναι αυτή που συγκέντρωσε τις περισσότερες αντιδράσεις, με την πρώτη κινητοποίηση να έχει ήδη λάβει χώρα πριν καλά καλά χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Βασικό και αυτονόητο αίτημα, η συγκρότηση μικρότερων τμημάτων για την αποφυγή του συνωστισμού. Σε αυτό, η υπουργός απάντησε  λέγοντας ότι ο μέσος όρος ανά τάξη ολόκληρης της επικράτειας είναι 17 μαθητές. Όμως ο αριθμητικός μέσος όρος λίγη σημασία έχει καθώς στα σχολεία της χώρας συναντώνται ακραίες τιμές (όρος που χρησιμοποιείται στη στατιστική) με σχολεία σε ακριτικά χωριά και νησιά που έχουν ελάχιστους μαθητές και σχολεία στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά.

Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές στις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης φοιτούν σε τάξεις με περισσότερα από 17 άτομα. Είναι ένα πράγμα να υποτάσσεις τα μαθηματικά στις επικοινωνιακές σου ανάγκες, αλλά είναι άλλο να χλευάζεις την πραγματικότητα που βιώνουν χρόνια τώρα εκατομμύρια μαθητές και υπηρετούντες εκπαιδευτικοί.

Την επικινδυνότητα της κατάστασης αναγνωρίζουν και οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, που υποστηρίζει ότι δεν αρκεί η χρήση μάσκας όταν παρατηρείται τόσο μεγάλος συνωστισμός ατόμων, προτείνοντας και αυτός με τη σειρά του τον σχηματισμό μικρότερων τμημάτων στα σχολεία και την πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.

Επειτα από σχεδόν ένα τρίμηνο καραντίνας που σακάτεψε τον κόσμο της εργασίας και δοκίμασε την οικονομία, αποφασίστηκε η επανεκκίνησή της με το άνοιγμα του τουρισμού. Κι ενώ, τον Ιούνιο, το καλοκαίρι ξεκινούσε ως state of mind, με διεθνείς καμπάνιες για το πόσο ασφαλή προορισμό αποτελούν τα ελληνικά νησιά, φτάνουμε σήμερα να ψάχνουμε το success story το οποίο διαψεύδουν τα οικονομικά μεγέθη και να μετράμε εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως.

Εχει γίνει πλέον σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με γνώμονα το φαίνεσθαι και όχι το είναι. Κάπως έτσι πέρασαν, στην προηγούμενη φάση, από το κάδρο της ενοχής οι παππούδες που στήνονταν έξω από την τράπεζα για να πάρουν τη σύνταξη ή οι «γλεντζέδες» νέοι των πλατειών. Στα πρώτα κρούσματα εντός σχολείων, το μόνο που μας μένει να δούμε είναι τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με το γνωστό του ύφος, να ρίχνει το φταίξιμο στα απείθαρχα 6χρονα που έπαιζαν στο διάλειμμα παρέα!

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος