FOLLOW US: facebook twitter

Επιστροφή στα θρανία, με πολυμελή τμήματα και λειψά μέτρα

Ημερομηνία: 11-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Rapidtests, μάσκες, αντισηπτικά, σχολαστικός – συχνός καθαρισμός και αερισμός χώρων, καθώς και διαφοροποιημένες ώρες προσέλευσης και αναχώρησης, είναι τα βασικά μέτρα κατά την επανέναρξη – μετά από δύο μήνες – της δια ζώσης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μαθητές και οι μαθήτριες νηπιαγωγείων, δημοτικών και Ειδικής Αγωγής επιστρέφουν στις τάξεις τους σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2021, με τις συνθήκες και τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις ειδικών και εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα και προσλήψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ουσιαστική προστασία για τα παιδιά, τους δασκάλους – νηπιαγωγούς και τις οικογένειές τους έναντι του νέου κορονοϊού.

Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός – τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα – και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν στην αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, προβλέπεται κλιμακωτή ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα μέτρα για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί η Γ’ λυκείου με το υπουργείο Παιδείας να έχει ανακοινώνει μείωση της ύλης των πανελλαδικών.

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος μόνο της Γ’ Λυκείου τις επόμενες μέρες, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στη Β’ Λυκείου διδάσκουν και στις άλλες τάξεις, επομένως, θα είναι δύσκολο ένας εκπαιδευτικός να πρέπει να κάνει και δια ζώσης μάθημα στη Γ’ Λυκείου, και εξ αποστάσεως στις άλλες.

Τα μέτρα προφύλαξης για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν και είχαν εφαρμοστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, από τις 11 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής:

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Τα σχολεία πρέπει να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά
  • Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
  • Σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
  • Προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
  • Όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία, ώστε σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές να έχουν εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία.

Η ΚΥΑ για τη διά ζώσης λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, που υπεγράφη την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος