FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Επιστροφή στην κανονικότητα: Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Ημερομηνία: 11-01-2021 | Συντάκτης:

Αρχίζει να γίνεται σαφές όσο περνούν οι μέρες ότι και το 2021 θα κυλήσει υπογραμμίζοντας την αδυναμία της παγκόσμιας κοινότητας να επιστρέψει στην «κανονικότητα» της – πριν από την εμφάνιση της πανδημίας – ζωής.

Τα όσα βλέπουμε (αν μια βαθύτερη επιθυμία για αισιόδοξη προοπτική δεν μας κρατά τα μάτια κλειστά) είναι σαφέστατα:

  1. Η παραμικρή χαλάρωση των μέτρων εκτοξεύει τη διάδοση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων.
  2. Η αδυναμία διαχείρισης του οικονομικού κόστους που επιφέρει το κλείσιμο της οικονομίας με το κόστος που συνεπάγεται η υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης με ανοιχτή την οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο γρίφο.
  3. Η προσφορά των εμβολίων που παράγονται (στη Δύση) δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Έχει αρχίσει να γίνεται φανερό ότι είναι αδύνατος ο εμβολιασμός το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία.
  4. Οι μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και αναπάντητα, προς το παρόν, με την αρμόζουσα επιστημονική σαφήνεια ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τις μεταλλάξεις του ιού.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η εμφάνιση των εμβολίων δεν είναι το τέλος της κρίσης που βιώνουμε, όπως με τόση υπερβολή υποστήριξαν τα ΜΜΕ και οι άριστοι της κυβέρνησης. Στην καλύτερη περίπτωση η εμφάνιση των εμβολίων περιγράφει έναν μακρύ δρόμο τον οποίο βαδίζουμε, ευρισκόμενοι ακόμη στην αρχή.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που, παρά τα μέτρα, το μερικό ή ολικό κλείσιμο της οικονομίας και των δραστηριοτήτων, οι νεκροί καθημερινά αυξάνονται, μαζί με τα κρούσματα, οδηγώντας τα συστήματα Υγείας πέρα από τα όριά τους.

Η αισιόδοξη προσέγγιση των πραγμάτων ενδεχομένως να καλύπτει μια ανάγκη ψυχολογικής ανακούφισης και ανάτασης, ωστόσο η πραγματικότητα δεν «θεραπεύεται» με αισιόδοξες σκέψεις και μόνο, όσο ισχυρές κι αν είναι…

Το τέλος των ψευδαισθήσεων όσον αφορά τον κορονοϊό φαίνεται πως έχει φτάσει, καθώς είναι εμφανές πως η έξοδος από το τούνελ δεν είναι εύκολη. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί και η πολυπόθητη «ανοσία της κοινότητας» κάθε άλλο παρά κοντά είναι.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα που έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι δυσοίωνα, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης της πανδημίας. Είναι επομένως εμφανές πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και λύσεις – εξπρές για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχουν.

Εντός συνόρων οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» πως το χαλαρό κλίμα των εορτών θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, δοκιμάζοντας ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο, καθώς θα φανεί αν κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στα επιδημιολογικά δεδομένα του Νοεμβρίου ή αν τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα.

Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον. Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων πρέπει όχι απλώς να συνεχιστούν, αλλά να διευρυνθούν, καθώς μεγάλο τμήμα του λιανεμπορίου αλλά και ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν γρήγορα.

Είναι επίσης αναγκαίο να ξεδιπλωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, γιατί αντικρουόμενες εισηγήσεις και δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν τον κόσμο του επιχειρείν.

Τέλος, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να στηριχθεί η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, καθώς καθυστερήσεις στον εμβολιασμό -σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο- εκ των πραγμάτων απομακρύνουν τον στόχο για μια δυναμική επανεκκίνηση τη φετινή χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και ο δρόμος… δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος