FOLLOW US: facebook twitter

«Επιστρέφει» στην Ολυμπία Οδό η Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 02-11-2021 | Συντάκτης:

-Ψηφίζεται αύριο η τροπολογία που καταργεί την αποκοπή του 2013
-Τα δεδομένα για το τμήμα Πύργος-Καλόνερο-Τσακώνα


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πολύτιμο χρόνο επιδιώκει να κερδίσει η κυβέρνηση όσον αφορά την κατασκευή της Πατρών-Πύργου, μέχρι να έρθει η οριστική έγκριση από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις ενέργειες που δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών.

Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία που προβλέπει την επανένταξη του έργου στην «Ολυμπία Οδό», καθώς θα καταργηθεί η διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2013, η οποία εξαιρούσε το οδικό τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και προέβλεπε τη μεταγενέστερη κατασκευή του ως δημοσίου έργου μέσω ΕΣΠΑ με την αιτιολογία της τότε επικρατούσας οικονομικής κρίσης και της απροθυμίας των δανειστών του Έργου να διατηρήσουν τα δάνειά τους στο επίπεδο που είχε συμφωνηθεί, τα οποία και μειώθηκαν πλην του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα χαρακτηρίζεται εκ νέου ως έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας και υψίστης σημασίας για την οδική ασφάλεια.

Το πλάνο του υπουργείου Υποδομών προβλέπει την κατασκευή της Πατρών-Πύργου με μικτή χρηματοδότηση από το Δημόσιο και μάλιστα με ανώτατο όριο το τίμημα που είχε επιτευχθεί μετά τις εκπτώσεις κατά τις 8 ακυρωθείσες διαγωνιστικές διαδικασίες, τον Παραχωρησιούχο με ίδια κεφαλαιακή συμμετοχή και από τραπεζικό δανεισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει η κατάρτιση της νέας τροποποιημένης σύμβασης, η αποστολή της για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υποδομών υπολογίζουν ότι όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες και εκτιμούν πως στο μεσοδιάστημα η DG COMP θα έχει αποστείλει τη θετική της απάντηση ολοκληρώνοντας και τυπικά έναν διετή κύκλο διαπραγματεύσεων.

Το τωρινό χρονοδιάγραμμα προσδιορίζει την έναρξη των εργασιών στο πρώτο δίμηνο του 2022 και την ολοκλήρωση του έργου το 2024.

 

Επόμενος στόχος το Καλό Νερο-Τσακώνα

Εφόσον όλα ολοκληρωθούν ομαλά με την Πατρών-Πύργου, επόμενος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να δρομολογήσει την κατασκευή του τμήματος Καλό Νερό-Τσακώνα, επιλέγοντας την ίδια λύση, δηλαδή την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού, χωρίς να αποκλείει τη δημοπράτησή του ως δημοσίου έργου.

Ωστόσο, οι δυσκολίες εδώ είναι περισσότερες, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται απρόθυμη να το χρηματοδοτήσει λόγω του σχετικά χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου και λόγω της γενικότερης πολιτικής που θα ισχύσει για την περίοδο 2021-27, που δεν ευνοεί νέα οδικά έργα. Με βάση πρόσφατη αναφορά του κ. Καραμανλή στη Βουλή, το κατασκευαστικό κόστος του έργου κυμαίνεται στα 160 εκατ. ευρώ, συν 30 εκατ. ευρώ το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό τα ρεαλιστικά δεδομένα αποκλείουν την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου. Η χαμηλή κυκλοφορία, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στον Καϊάφα, προϋποθέτει νέα –και πιο ακριβή- χάραξη. Τη δεδομένη στιγμή, υλοποιείται εργολαβία των 20 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος