FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή του ΤΕΕ Ηλείας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος: Να δοθεί παράταση και για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5

Ημερομηνία: 25-09-2020 | Συντάκτης:

Την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους καταθέτουν  οι διπλωματούχοι μηχανικοί της Ηλείας μέσω επιστολής που έστειλε το ΤΕΕ Ν. Ηλείας και υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Γεωργακόπουλος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος αναφορικά με την επερχόμενη λήξη της προθεσμίας δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών Κατηγορίας 5 του νόμου 4495/17, ζητώντας νέα παράταση.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει το ΤΕΕ “Κανείς δεν διαφωνεί με όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ της 24/9/2020 σχετικά με την αλγεινή εντύπωση που δημιουργούν οι διαδοχικές παρατάσεις του νόμου οι οποίες έχουν δοθεί από το 2011 έως σήμερα. Το επιχείρημα ότι θα προκληθεί έμφραγμα στις μεταβιβάσεις είναι ισχυρό.

Σας ενημερώνουμε ότι από τα στατιστικά που διαθέτουμε σε τοπική κλίμακα , ο αριθμός των παραβάσεων Κατηγορίας 5 είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των λοιπών κατηγοριών του ν.4495/17 τουλάχιστον στην επαρχία. Το μαρτυρά άλλωστε αυτό , το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταρρεύσει και αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε τις μεταμεσονύχτιες ώρες για να υποβάλλουμε δηλώσεις. Τί θα πράξουμε λοιπόν όταν μετά την επερχόμενη λήξη της προθεσμίας θα μπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κατασκευών που εμπιπτουν στην Κατηγορία 5 και δεν ρυθμίστηκαν. Δεν ρυθμίστηκαν είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα (σημειώστε ότι οι ρυθμίσεις των νόμων 4014/11, 4178/13 και 4495/17 εφαρμόστηκαν και είναι σε ισχύ καθόλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας) ,είτε γιατί δεν κατανόησαν την έννοια της “Κατηγορίας 5” και δεν έκαναν σωστούς υπολογισμούς στο 40%. Είναι διατεθειμένη η πολιτεία να προβεί σε κατεδαφίσεις και αποστολή του προστίμου στους παραβάτες – οι οποίοι πιστέψτε μας θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες? Θα γίνουμε μάντεις και θα προβλέψουμε ότι θα αναγκαστεί το ΥΠΕΝ να εκδώσει νέο νόμο για να απεγκλωβίσει τις περιπτώσεις αυτές….”

Γι αυτό το ΤΕΕ και για αλλους πολλούς λόγους ζητά από τον Υπουργό να δώσει προθεσμίας έως το 2026 και για την Κατηγορία 5 όπως έκανε για τις Κατηγορίες 1,2,3,4 του σχετικού νόμου για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος