FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή-πρόταση του Β. Αϊβαλή στους αρμόδιους υπουργούς: «Να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η αντισεισμική θωράκιση»

Ημερομηνία: 11-03-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τη χρηματοδότηση προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Κ.Σκρέκα και Θεόδ. Σκυλακάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, επισημαίνοντας ότι ο πρόσφατος σιεσμός στην Ελασσόν φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στην αντισεισμική προτασία των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αϊβαλής, το 75% του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας είναι κατασκευασμένο πριν από το 1985, κατά συνέπεια οι οικοδομές είναι χτισμένες στην καλύτερη περίπτωση με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, ο οποίος θεωρείται επιστημονικά παρωχημένος.

«Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη φυσιολογική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό χωρίς μελέτη, επίβλεψη και συμβουλή ειδικου, αλλά και το ξεχωριστό τμήμα των αυθαίρετων κατασκευών, πολλές από τις οποίες έγιναν μετά το 1985, καθώς και τις σωρευτικές καταπονήσεις από δονήσεις στο πέρασμα του χρόνου, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει ανάγκη τη στατική του ενίσχυση», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΕ - Γραφείο Επιχείρησης στην τοποθεσία Αθήνα

Παράλληλα, σημειώνει πως είναι εμφανής η πολύχρονη απουσία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού προσεισμικού ελέγχου και μιας ολοκληρωμένης δράσης αντισεισμικής θωράκισης, που θα αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία και προτείνει να προβλεφθούν δαπάνες αντισεισμικής προστασίας από τα συνολικά 32 δις. ευρώ που θα πάρει η χώρα, για να αποδειχθούν χρήσιμες και οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

«Μια ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού μας αποθέματος θα πρέπει απαρέγκλιτα να συνοδεύεται και από κίνητρα στατικής αναβάθμισης. Τεχνικά δεν είναι εύκολο να προβαίνουμε σε παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης στο δομημένο περιβάλλον χωρίς να τις συνοδεύουμε από δαπάνες αντισεισμικής θωράκισης για κατασκευές όπου αυτό κρίνεται τεχνικά απαραίτητο», υπογραμμίζει και στη συνέχεια παραθέτει τα οφέλη από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

«Επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση του υφιστάμενιυ κτιριακού μας αποθέματος επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής του αντιμετωπίζοντας ριζικά την ανάγκη αντικατάστασής του με άμεσα αποτελέσματα, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σχετικά με τη συντήρηση και τη βελτίωση υφιστάμενων κατασκευών, τη δημιουργία έντονης μόχλευσης της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο λόγω του μεγάλου υφιστάμενου γηρασμένου κτιριακού αποθέματος. Πέραν όμως των οικονομικών αποτελεσμάτων και της εφαρμογής των πολιτικών που συνάδουν με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνουμε τη διασφάλιση του δικαιώματος διαβίωσης σε ασφαλείς κατασκευές. Με δεδομένο το γήρας των κατασκευών μας σε συνδυασμό με την έντονη σεισμικότητα της χώρας μας, η δυνατότητα χρηματοδότησης μιας τέτοιας δράσης γίνεται αναγκαιότητα», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Αϊβαλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων