FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Σαλτάρη προς Τσακαλώτο για πυρόπληκτα-σεισμόπληκτα

Ημερομηνία: 30-06-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

saltari

Επιστολή απέστειλλε σήμερα (30/6/2016) η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με θέμα:
“Προστασία δωρεάν κρατικής αρωγής για αποκατάσταση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων κατοικιών, από παρακράτηση και συμψηφισμό με τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς.”

Προς

τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2016

Θέμα:  Προστασία δωρεάν κρατικής αρωγής για αποκατάσταση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων κατοικιών, από παρακράτηση και συμψηφισμό με τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

το καλοκαίρι του 2007, η Πελοπόννησος και κυρίως η Ηλεία έζησε μια από τις πιο εφιαλτικές περιόδους της ιστορίας της, λόγω καταστροφικής πυρκαγιάς της οποίας ο απολογισμός ήταν τραγικός. 49 άνθρωποι χάθηκαν, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκστασης κάηκαν, υπήρξαν καταστροφές σε 155 δημοτικά διαμερίσματα, σε σπίτια, δάση, καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα και υποδομές. Στις 8 Ιουνίου 2008, καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας Ηλείας στοίχησε τη ζωή σε 2 ανθρώπους, ενώ τεράστιες βλάβες προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια της Ηλείας και της γειτονικής Αχαΐας.

Με την υπ’ αριθμ. οικ. 6996/Α32 (ΦΕΚ 2122Β’/31-10-2007) Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., δόθηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις στους πολίτες – ιδιοκτήτες ή ψιλούς κύριους κατοικιών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Συγκεκριμένα, δόθηκε δωρεάν κρατική αρωγή για ανακατασκευή κατοικιών που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέες ως ολοσχερώς καταστραφείσες, καθώς και για επισκευή ή ανακατασκευή άλλων κτιρίων, πλην κατοικιών. Ανάλογα, με την υπ’ αριθμ. οικ./5322/Α32/8-7-2008 (ΦΕΚ 1336Β’/8-7-2008) Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., οριοθετήθηκαν περιοχές και έγινε παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 8/6/2008.

Ωστόσο, η αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από τους δικαιούχους της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι δυνατό να εμποδίζεται από το γεγονός ότι τα ποσά της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μπορεί να δεσμεύονται έναντι χρεών προς το δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα και ο δικαιούχος να μην τα εισπράξει από το λογαριασμό του για να υλοποιήσει τις εργασίες αποκατάστασης.

Στις 19/5/2016, κατέθεσα την υπ’ αριθμ. πρωτ. 5501 Ερώτηση προς εσάς και τους κκ. Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με την οποία, μεταξύ άλλων, ρωτούσα αν προτίθεστε να προχωρήσετε σε διαδικασίες προστασίας των ποσών της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, από παρακράτηση και συμψηφισμό με τυχόν οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς. Μέχρι σήμερα, για το συγκεκριμένο ερώτημα έχω λάβει απάντηση μόνο από τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στην οποία επισυνάπτεται σχετικό απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών με αριθμ. πρωτ. ΔΑΕΦΚ/2420/Ε51/25-5-2016. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, η εν λόγω Διεύθυνση γνωστοποιεί την άποψή της ότι «η δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων πρέπει να εξαιρείται από τα ποσά που συμψηφίζονται με υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το Δημόσιο δεδομένου ότι η στεγαστική συνδρομή χορηγείται με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων και σε περίπτωση που αποδεδειγμένα η στεγαστική συνδρομή δεν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, επιστρέφεται εντόκως και με κυρώσεις.» Στο ίδιο έγγραφο, η Διεύθυνση ενημερώνει ότι «για το εν λόγω θέμα καθώς και για την άποψη της Υπηρεσίας να συμπεριληφθεί η χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής στις εξαιρέσεις από την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών όπως προβλέπεται από την παρ.5 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α’170) έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Υ.ΜΕ.ΔΙ. με το με αρ. πρωτ. ΔΑΕΦΚ/οικ1397/Α42/18.03.2016 έγγραφό μας, το οποίο και έχει ήδη διαβιβάσει στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τις δικές του ενέργειες.»

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη την άποψη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προστατευθούν τα ποσά της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από παρακράτηση και συμψηφισμό με τυχόν οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς. Η προστασία των δικαιούχων – πληγέντων από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς που έλαβαν χώρα σε έναν πολύπαθο από φυσικές καταστροφές τόπο, όπως η Ηλεία, είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίτευξης του στόχου της μέριμνας της Πολιτείας για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στα κτίρια από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις, όπως άλλωστε ρητά περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. ΔΑΕΦΚ/3017/Π.Ε./Α321 (ΦΕΚ 350Β’/17-2-2016) Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία έδωσε παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για χορήγηση β΄ δόσης ή γ΄ δόσης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση με αγορά υπό ανέγερση κτιρίου ή αποπεράτωση κτιρίου.

Με εκτίμηση,

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων