FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Νικολακόπουλου στη Σύγκλητο του Παν/μίου Πατρών

Ημερομηνία: 23-03-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Τι επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής της ΝΔ για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του ιδρύματος

«(…)Αντί να προτάσσουμε το θέμα της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Ακαδημαϊκού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα, επικρατεί η λογική του συγκεντρωτισμού και της συρρίκνωσης Τμημάτων. (…) Ενάμιση μόλις χρόνο από την εφαρμογή του Νόμου 4610/2019 βρίσκεται προ των πυλών μία ακόμη αναδιάρθρωση, η οποία προκαλεί αναταράξεις και αβεβαιότητα, ειδικά στον Νομό Ηλείας στον οποίο έχω την τιμή να εκλέγομαι. Η πρόταση της Επιτροπής- βάσει των όσων επικαλείται- βασίζεται σε Ακαδημαϊκά κριτήρια, ωστόσο χωρίς καμία λογική τοποθετεί την Ηλεία εκτός του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά βασιζόμενοι στα όσα έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουμε ότι εξαρχής υπήρχε σχετικός σχεδιασμός, παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από την πλευρά του Νομού Ηλείας. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή, στην τελική πρόταση που κατέθεσε, δεν συνυπολόγισε την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που προσδίδουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών η υπεραξία της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, του εύφορου κάμπου της Ηλείας.  Αντιθέτως, το βασικό επιχείρημα της πρότασης είναι ότι μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί Τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές και ερευνητικές.  Με ποια λογική λοιπόν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε πόρους από την Ηλεία, την ίδια στιγμή που διαθέτετε πόρους σε Τμήματα άλλου Πανεπιστημίου; Καμία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τις Πολυτεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν έδρα την Πάτρα (Κουκούλι).

Εφόσον λοιπόν η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στον εξορθολογισμό, στην καλύτερη διαχείριση πόρων και στην ομαλή λειτουργία των Τμημάτων,  θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την διακοπή της χρηματοδότησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπως και παύση της παραχώρησης και χρήσης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι;

Όταν προτάσσετε την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν χωρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ηλεία δικαιωματικά έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με την διατήρηση των Τμημάτων της και επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόταση, την οποία σας καλώ να αξιολογήσετε ως Σύγκλητος, αυτή της μετακίνησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ηλεία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη.

Η πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στην Πάτρα και η συνένωση των Τμημάτων  «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εξαρχής έχετε τοποθετηθεί κατά του περιβόητου Νόμου ‘Γαβρόγλου’, είναι οξύμωρο λοιπόν από τη μία να βάλλετε εναντίον  του και από την άλλη να χρησιμοποιείτε τα τμήματα που δημιούργησε  στην Αιτωλοακαρνανία  ως επιχειρήματα για να στηρίξετε την πρότασή σας.  Έχετε την ιστορική ευθύνη να πράξετε σωστά και σας καλώ να υιοθετήσετε την λογική της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ηλεία έχει και θα έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με βιώσιμα τμήματα. Ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο οφείλει να αφήσει πίσω του αναχρονιστικές  πρακτικές και να προχωρήσει μπροστά, προάγοντας σπουδαίο Ακαδημαϊκό έργο, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, μέσα από συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Τμημάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ