FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή του Επιμελητήριου Ηλείας προς τον Πρωθυπουργό για τον ρόλο της Ηλείας στον εθνικό στόχο της εξασφάλισης αυτάρκειας τροφίμων

Ημερομηνία: 26-09-2021 | Συντάκτης:

Τον ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Ηλεία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα για την εξασφαλιση της αυτάρκειας τροφίμων σε μια επερχομενη επισιτιστική κρίση, επισημαίνει το Επιμελητήριο Ηλείας σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στους Βουλευτές της Ηλείας και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ΕΒΕ Ηλείας αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Την ώρα που το κόστος των τροφίμων, έχει ανέλθει, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων, η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα εμπόδια που έχει θέσει η πανδημία στην παραγωγή αγαθών και στην αλυσίδα εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αδυναμία εύρεσης εργατών στον κλάδο παραγωγής – διανομής τροφίμων, έχουν δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» για μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση.
Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τον υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης και διασύνδεσης οικονομιών και κοινωνιών, ο κίνδυνος να αγγίξει τη χώρα μας το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού, δεν φαντάζει πλέον σαν ένα ακραίο, δυστοπικό σενάριο του μέλλοντος∙ τουναντίον, είναι άμεσα ορατός!
Η μόνη άμυνα της χώρας μας έναντι του κινδύνου αυτού είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου αυτάρκειας, βασισμένο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την εξασφάλιση αυτάρκειας τροφίμων για τους πολίτες της χώρας. Ο ρόλος της Ηλείας στον εθνικό αυτό στόχο, μέσω της σημαντικής συνεισφοράς του πρωτογενούς της τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και του σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού, μπορεί να είναι καθοριστικός!
Σε αυτό συνηγορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από εύφορες πεδινές εκτάσεις, ήπιο κλίμα και πλούσιο υδάτινο δυναμικό, αλλά και η εξαιρετική βιοποικιλότητα και τοπογραφία της περιοχής, που προσδίδουν στα αγροδιατροφικά προϊόντα εξαιρετική ποιότητα και πλούσια διατροφική αξία.
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Εκτάσεις και Παραγωγή / 2019) η Ηλεία διαθέτει 1,067,240 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα οποία αντιστοιχούν στο 3% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας και αποδίδουν προϊόντα αυξημένης ποιοτικής στάθμης, κατατάσσοντας την μεταξύ των πρώτων περιφερειακών ενοτήτων με την υψηλότερη συμμετοχή στο γεωργικό εισόδημα, ενώ μπορούν, επιπροσθέτως, να την καταστήσουν το σημαντικότερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας αλλά και τον συνδετικό κρίκο με τον μεταποιητικό κλάδο, αφού η τοπική γεωργική παραγωγή συνδέεται άμεσα και στηρίζει μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ηλεία, ένας τόπος με αφθονία πλουτοπαραγωγικών πόρων, με δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού και μεταποιητικού τομέα, υψηλής τεχνογνωσίας και μέλη διαπεριφερειακών συνεργατικών δικτύων, μια περιοχή με μοναδικό φυσικό, τουριστικό, πολιτισμικό και γαστρονομικό κεφάλαιο μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει τον πρωτοπόρο και οδηγό στην εθνική προσπάθεια επίτευξης επισιτιστικής αυτάρκειας!
Ως σοβαρή αφετηρία για την υποστήριξη της παραγωγής στον τόπο, το Επιμελητήριο Ηλείας συνέταξε ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης και ιεράρχησης των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Π.Ε. που απαρτίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και με το σύνολο της χώρας.
Ειδικότερα, ο σκοπός της έκθεσης είναι η αξιολόγηση και ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας βάσει της συνεισφοράς τους στην οικονομία και των διασυνδέσεων τους με τους υπόλοιπους κλάδους, καθώς και η εκτίμηση του ύψους της μείωσης των πωλήσεων, της απασχόλησης, των επενδύσεων και άλλων μεγεθών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως η έναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος– Καλό Νερό – Τσακώνα, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, ως βασική προϋπόθεση για τη διακίνηση προϊόντων, αγαθών και εμπορευμάτων (Logistics), ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, ο χωροταξικός σχεδιασμός οφείλουν να υλοποιηθούν άμεσα, καθότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών (και) της χώρας μας και θα εκδηλωθεί αστραπιαία, συνεπώς απαιτείται επαγρύπνηση κι ετοιμότητα.
Με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον και την ανάγκη επίτευξης του εθνικού στόχου της επισιτιστικής αυτάρκειας, το Επιμελητήριο Ηλείας θέτει όλες τις δυνάμεις του στη διάθεση της ελληνικής Κυβέρνησης της Περιφέρειας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για την ολική επαναφορά της Ηλείας στον οικονομικό και παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ